Bøger / skønlitteratur / roman

Farlig kyst


Beskrivelse


En pilot styrter ned med sin flyvemaskine og reddes af en undvegen straffefange, der er uskyldig dømt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Rydal

d. 18. dec. 2018

Dette er NSs første bog fra 1926, første danske udgave 1962, der nu genudgives. I 1951 blev bogen genudsendt på engelsk og forsynet med et forord af NS; dette forord er med i denne nye danskeudgave. Heri tilstår han, at bogen er meget umoden, og at der er så meget med om »mord, opdagervirksomhed og fængsler«, fordi han som ung forfatter mente, at det var nødvendige ingredienser.Handlingen udspilles i England kort efter 1. verdenskrig; hovedpersonen er piloten Philip Stenning, som styrter med sin maskine og reddes af en undvegen straffefange, der er uskyldig dømt. Hanbeslutter at hjælpe ham og bliver rodet ind i en indviklet affære med narkosmugling pr. vandflyver, italiensk mafia, Scotland Yard osv. Historien er fortalt meget omstændeligt og snakkende medtilbageblik og lange samtaler; sproget er underholdningsklicheer: »jeg lo kort« - »sagde han bittert«. Som sædvanlig hos NS er der mange flyvetekniske afsnit, ingen erotik, men en helt med ædlefølelser. På mig virker bogenforloren, usandsynlig og kedelig; der er kun en lille smule spænding til allersidst. Jeg kan ikke forestille mig, at andre end NS-fans vil læse bogen til ende.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kresten Søe Christensen

2007

For forfatterskabslæsere og senior nostalgikere.

Nevil Shutes første egentlige bog er fra 1926 og udkom i første danske udgave 1962 for nu igen at foreligge i samme oversættelse. Hovedpersonen er den 32-årige ungkarl Philip Stenning, der arbejder som pilot i England. Under en nødlanding knuses flyet, og han reddes i sidste øjeblik af den undvegne straffefange Denis Compton. Som tak vil han redde Compton fra loven ved at hjælpe ham ud af landet. Comptons ven Joan kommer hurtigt ind i billedet, og sød musik anes snart mellem hende og Stenning. Compton viser sig hurtigt at være uskyldig, idet han åbentlyst er offer for et komplot af sin halvbror og en flok italienske narkosmuglere. Disse dræber Compton. Men Stenning er nu for meget involveret til at give slip, og efter at han har været på research i Italien, føres læseren mod en dramatisk slutning. Romanen foregår som mange af Shutes øvrige i flyvermiljø, men er svær at tidsfæste for læseren. Kun den korte afstand til 1. verdenskrig er her til hjælp. Mænd er mænd, mens kvinderne holder sig dekorativt i baggrunden. Romanen er dybt præget af de forløbne 80 år. Handlingen slæber sig omstændeligt og tørt af sted med endimensionale personer og bedagede vendinger. Kompositionen er enkel, og spændingen stort set fraværende.

Ikke blandt Shutes klassikere.

En bedaget bog i både plot, virkemidler og sprog. Såvel spændings- som underholdningsværdi er langt under gennemsnittet og vil næppe sige nutidslæseren ret meget.