Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Farlige følelser


Beskrivelse


16-årige Mikkel varetægtsfængsles i isolation sigtet for tre væbnede røverier. Han fortæller om livet i fængslet, og om hvordan det hele begyndte, da han ville finde sin far.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Aagaard

d. 18. dec. 2018

Fængslende (rent ud sagt) ungdoms-debatroman om Mikkel Jensen på 16 år, søn af en enlig mor, i bogen varetægtsfængslet i isolation for et uovervejet røveriforsøg. Udført så kompetent som herog i Et hjerte til Maria er den skønlitterære form fremragende til formidling af politiske, moralske og følelsesmæssige problemstillinger, som i fagbogform ville have svært ved at nå de unge. Ogjeg skal love for, at Gretelise Holm får læseren ført gennem vigtige og løsningskrævende problemstillinger: først og fremmest vort retsvæsens menneskeretligt dybt betænkelige brug afvaretægtsfængsling i isolation for helt unge mennesker. Den er rystende og stærkt debatskabende. Derudover har hun rigtigt godt fat i en skildring af drenge og mænd, som jeg ikke mindes at havelæst mere rammende og nuanceret, skildret for unge af begge køn, end her. Godt nok er det en ekstrem situation, romanen skildrer, men gennem en række tilbageblik kommer vi ind i både den ungeMikkels univers, og tillige i tre muligefædres, som han har skaffet sig kontakt til. Endelig er der fængselsbetjenten Søren, mandig uden at være rå, åben og følsom uden at være skvattet og slap,stiller altid spørgsmål, både til andre og til sig selv, og ikke typen, der spiller drønsikker og kender alle svarene. Så bogen peger også fremad i den henseende. Udstyrsmæssigt er den helt ok,omslaget af Steffen H. Lund er dækkende, tiltrækkende og udlånsfremmende. Bravo!.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

Det danske retsvæsens anbringelse af børn/store knægte i varetægts- og isolationsfængsel under forhold, der er i strid med FNs konvention om børns menneskerettigheder, har fået journalist ogforfatter GH til at undersøge dette forhold nærmere, og et af resultaterne er, at mange af disse fængslede er vokset op i hjem uden en far. Dette er baggrunden for nærværende roman om den 16-årigeMikkel, der sigtes for 3 væbnede røverier og isolationsfængsles. Mikkels mor er død, og da Mikkel ikke kender sin far, efterlyser han denne i en annonce, der skaffer ham 3 mulige fædre, 3 vidtforskellige mænd, der - skønt ingen af dem vist er hans biologiske far - alle sætter præg på ham og kommer til at betyde noget positivt for ham. Bogen er bygget op som en 3. personsfortælling omMikkel i fængselssituationen - afvekslende med Mikkels breve til sin forsvarer. I disse breve får vi hele Mikkels forhistorie. Kritikken mod rets- og fængselsvæsen urimeliggøres i nogen grad af, atMikkel ikke er kriminelog ender med at blive renset. Andre vil se stik modsat på dette. Uanset synet på retsvæsenet er det en helt igennem fin bog - følsom, levende, tankevækkende og velskrevet.Den farvestrålende forside antyder Mikkels erotiske og romantiske sider. Selvlæsning fra ca. 14 år. Muligvis klassesæt til dansk (og samtidsorientering?).


Berlingske tidende

d. 15. maj 1990

af

af

Sørrig.

d. 15. maj 1990


Folkeskolen

Årg. 107, nr. 38 (1990)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 107, nr. 38 (1990)


Jyllands-posten

d. 21. maj 1990

af

af

Uffe Christensen

d. 21. maj 1990


Politiken

d. 24. maj 1990

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 24. maj 1990


Information

d. 11. juni 1990

af

af

Anna Poulsen

d. 11. juni 1990