Film / fiktion / drama

Farvel min konkubine


Beskrivelse


Cheng Dieyi og Duan Xiaolou møder hinanden som drenge på en operaskole, hvor tæsk er hverdagskost. Men de overlever og bliver operastjerner, men forholdet kompliceres, da Duan forelsker sig i den smukke skøge Juxian. Og tiderne skifter i Kina med japansk invasion og kommunistisk magtovertagelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juni 2015

af

af

Ulrich Breuning

d. 10. juni 2015

Guldpalmevinderen ved Cannes-filmfestivalen i 1993 er stadig en betagende oplevelse for alle filmelskere og folk med interesse for Kinas nyere historie. Farvel min konkubine er et intenst trekantsdrama i det kinesiske operamiljø og med udviklingen i det 20. århundredes Kina som medspillende kulisse.

Cheng Dieyi og Duan Xiaolou møder hinanden som drenge på en operaskole, hvor tæsk grænsende til mishandling er hverdagskost. Men de overlever og bliver operastjerner. Men forholdet kompliceres, da Duan forelsker sig i den smukke skøge Juxian. Og tiderne skifter i Kina med japansk invasion, kommunistisk magtovertagelse og kulturrevolution, hvor venskab og loyalitet for alvor udfordres! Filmens instruktør Chen Kaige tilhører sammen med Zhang Yimou den såkaldte 5. generation - filminstruktører, der var færdiguddannede fra Beijings omstrukturerede filmakademi i 1982. Generationens film slog internationalt igennem, men flere af filmenes samfundskritiske holdninger gav problemer med den kinesiske censur.

Chen Kaige er en billedmager, hvis kompositioner, intime scener og storstilede tableauer er enestående. Farvel min konkubine er et must.

Man bør unde sig at se Den gule jord, 1984 og De røde markerUnder den røde lygteAt leve, der præsenterede den 5. generation. Andre film, der forholder sig kritisk til udviklingen i Kina, er Under den røde lygte og At leveMan bør unde sig at se Den gule jord, 1984 og De røde marker, der præsenterede den 5. generation. Andre film, der forholder sig kritisk til udviklingen i Kina, er og At leveMan bør unde sig at se Den gule jord, 1984 og De røde marker, der præsenterede den 5. generation. Andre film, der forholder sig kritisk til udviklingen i Kina, er Under den røde lygte og .



Informationer og udgaver