Bøger / faglitteratur

Farver i funktionalismen


Beskrivelse


Om brugen af farver i funktionalistisk arkitektur fra 1930'erne og en dokumentation af at mange huse fra denne periode enten var kulørte eller ligefrem kraftigt polykrome. Bogen er således et opgør med den "hvide myte".

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2009

af

af

Jette Andreasen

d. 27. jan. 2009

Myten om funktionalismens hvide arkitektur får her et veldokumenteret skud for boven. Nationalmuseets farvearkæologiske undersøgelser afdækker nemlig en anden virkelighed. Bogen er af karakter videnskabelig og derfor sprogligt meget systematisk opremsende. Af den grund er den især af interesse for fagfolk og ejere af funktionalistiske huse.

Forfatteren, der er kunsthistoriker, er kendt fra andre bøger om funktionalistisk arkitektur, fx Arkitekten Frits Schlegel, 2004. Hun indleder jagten på den hvide myte med en gennemgang af bøger om dansk arkitektur fra 1930'erne og frem skrevet af arkitekterne selv. De var mere optaget af de nye byggematerialer som jernbeton end af farver. Huse af udenlandske forbilleder som Le Corbusier har desuden været gengivet i sort/hvide fotos, så man ikke hæftede sig ved farveaccenterne. Resultaterne fra farveundersøgelsens 20 danske enfamilieshuse er samlet i et katalog bagest. I bogens løbende tekst sammenlignes de med yderligere 100 eksempler. Systematisk beskrives eksteriører farve for farve og interiører ud fra typer af polykromi. Bogen er gennemillustreret med danske og udenlandske eksempler samt farveafdækninger, og konklusionen er klar. Dansk funktionalistisk arkitektur havde farver.

Bogen er nyskabende, idet der udover en undersøgelse af en enkelt villa i 30erne i en artikel af Filiz Kuvvetli: Funktionalismen, 2004 ikke findes noget samlet om emnet.

Bogen gør på fornemste vis op med den hvide myte og dokumenterer de funktionalistiske farver.


Politiken

d. 1. feb. 2009

af

af

Karsten R. S. Ifversen

d. 1. feb. 2009