Bøger / faglitteratur

Fattigsteder : ni fortællinger fra de understes danmarkshistorie


Beskrivelse


Gennem besøg på fattiggårde, arbejdsanstalter, børnehjem og fattige rønner fortælles historien om samfundets udstødte og fattige i sidste halvdel af 1800-tallet.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2019

af

af

Jytte Bræmer

d. 21. nov. 2019

Gennem en række besøg på forskellige lokaliteter i Danmark fortæller forfatteren et stykke danmarkshistorie, vi sjældent får fortalt. De udsatte og fattiges historie. For alle der interesserer sig for et lidt andet blik på historien.

Man kan med rette kalde Preben Brandt et socialpolitisk fyrtårn. I en menneskealder har han talt de svage og udsattes sag. Her har han besøgt fattiggårde, børnehjem, fattige rønner og åsteder for datidens hadforbrydelser. Han giver desuden et portræt af Tordenkalven, som vi kender fra Himmerlandshistorier. De konkrete steder tjener blot som et udgangspunkt til at berette om de kår, de marginaliserede levede under. Samlet set bliver det til brudstykker af fattigvæsenets og de fattiges historie.

Som altid med Preben Brandts bøger mærker man engagementet, indignationen og solidariteten. Der er hjerte bag beskrivelserne, og det er ikke så meget fagpersonen, der træder frem her. Kapitlerne bliver dog lidt rodede og ustrukturerede og bliver lidt snakkende i tonen, eksempelvis i afsnittet om bygningen Pjaltenborg, hvor vi "vandrer" lidt rundt i fattigdommens København. Men samlet set står forfatterens hovedbudskab klart. Et smukt layout.

Der findes en del beskrivelser af fattiggårde rundt om i Danmark, fx Fattiggårdene på Fyn, men en samlet fortælling om de fattige og udstødtes historie er svær at finde, så den aktuelle bog udfylder et hul.


Kristeligt dagblad

d. 6. jan. 2020

af

af

Claus Grymer

d. 6. jan. 2020


Politiken

d. 24. dec. 2019

af

af

Ulla Tofte (f. 1968)

d. 24. dec. 2019


Weekendavisen

d. 13. dec. 2019

af

af

Bo Bjørnvig

d. 13. dec. 2019