Bogen er skrevet for biologilærere og biologistuderende. Men den kan også bruges af andre som vil studere levende organismer og miljøet.
Forfatteren er dr.scient. og universitetsansat. Bogen er en lærebog og praktisk guide i feltbiologiens grundlæggende metodikker, dvs. hvordan man studerer planter og dyr i vand og jord og under forskellige klimaforhold fortrinsvis i Danmark. Bogen gennemgår, hvordan man tilrettelægger undersøgelser af biologiske samfund, levevilkår og ressourcer, fx ved hjælp af indsamling af stikprøver, beregningsmetoder og passende udstyr. Sprogligt er bogen generelt forståelig også for andre end den primære målgruppe. Emnemæssigt vil den dog kun appellere til særligt interesserede. Den er illustreret med farvefotoer og tegninger, tabeller og diagrammer. De supplerer teksten pædagogisk, ligesom de spredte bokse og læsevenlige tospaltede format.
Førsteudgaven hed Feltbiologens håndbog, 1996. Denne udgave er revideret, for store deles vedkommende helt omskrevet og udvidet væsentligt, idet der er sket meget hvad angår dataindsamlingsudstyr. Også større format end den tidligere udgave og med mere nutidigt layout. Den eneste af slagsen om emnet på dette grundige niveau.
Bogen er primært rettet mod specialister, men kan dog også bruges af entusiastiske amatører.