Bøger / faglitteratur

Film : fortælling & forførelse 2 : om filmdramaturgi og manuskriptskrivning


Beskrivelse


Et godt manuskript er den første forudsætning for al god dramatik. Men hvordan skriver man en god historie – et godt filmmanuskript? Denne bog giver dig svaret. Bogen handler om det dramatiske, psykologiske og fortællemæssige håndværk, der ligger bag enhver god historie: Hvordan får man personerne til at virke levende og troværdige? Hvordan strukturerer man forløbet, så det bliver både spændende og bevægende? Hvordan får man replikkerne til at fungere som en naturlig del af historien, personerne og dramatikken? Hvordan fanger, fastholder og forfører man sit publikum? Bogen henvender sig bl.a. til manuskriptforfattere, producenter og instruktører, men kan læses af enhver der interesserer sig for film- og tv-dramatik. Ikke mindst fordi bogen er bygget op omkring konkrete eksempler og analyser af en række velkendte film og tv-serier som f.eks. Thelma og Louise, Festen, Fight Club, Bænken, Blinkende lygter, Det bli´r ikke bedre, Ally McBeal, Italiensk for begyndere, Venner og Pretty Woman.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2015

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 9. sep. 2015

Hvad enten man beskæftiger sig professionelt med film eller blot elsker mediet, vil man i begge tilfælde kunne finde inspiration og råd i denne kloge bog. Grundet de mange analyser kan bogen fint bruges i opgaveøjemed.

Trine Breum, f. 1962, er cand. mag. i filmvidenskab og har bl.a. fungeret som manuskriptkonsulent på film som "En kongelig affære" og "Kongekabale". I nærværende udgivelse fortæller hun, hvordan man får styr på det dramaturgiske og psykologiske håndværk, der er den primære forudsætning for et vellykket manuskript. Bogen er opdelt i 5 dele, hvor man via en række eksempler og analyser af både danske og udenlandske film som fx "Fight Club" og "Bænken", bliver indført i basale teknikker og arbejdsmetoder.

Med et letforståeligt og uakademisk sprog, giver Breum på glimrende vis tips og råd til både begynderen og den erfarne forfatter. De mange velvalgte eksempler understreger fint Breums pointer og gør læsningen interessant selv om man ikke umiddelbart har ambitioner om en karriere indenfor faget.

I forhold til 1. udgave FilmSkriv en filmThe screenwriter's workbook, der udkom i 1993, er der reelt tale om en helt ny bog, men til gengæld er der ikke de store forskelle mellem 2. og 3. udgave. Supplerer fint Skriv en film, der udmærker sig ved at indeholde en række konkrete øvelser. Syd Field står bag nogle af referenceværkerne indenfor faget, som fx The screenwriter's workbookI forhold til 1. udgave Film, der udkom i 1993, er der reelt tale om en helt ny bog, men til gengæld er der ikke de store forskelle mellem 2. og 3. udgave. Supplerer fint , der udmærker sig ved at indeholde en række konkrete øvelser. Syd Field står bag nogle af referenceværkerne indenfor faget, som fx The screenwriter's workbookI forhold til 1. udgave Film, der udkom i 1993, er der reelt tale om en helt ny bog, men til gengæld er der ikke de store forskelle mellem 2. og 3. udgave. Supplerer fint Skriv en film, der udmærker sig ved at indeholde en række konkrete øvelser. Syd Field står bag nogle af referenceværkerne indenfor faget, som fx .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Niels Pinholt

d. 18. dec. 2018

De senere år har budt på mange udmærkede bøger om at skrive. Men nærværende bog er- så vidt jeg har kunnet konstatere - den første bog på dansk, der handler om, hvordan man skriver etfilmmanuskript. Trine Breum har baggrunden i orden. Hun er bl.a. uddannet filmdramaturg, og hun virker som kursusinstruktør indenfor film- og reklamebranchen. I et medrivende og entusiastisk sprogfører hun læseren gennem først lidt almen fortælleteori og derefter den klassiske filmdramaturgi. Dernæst følger et kapitel om fortællemæssige virkemidler hvorefter bogen afsluttes med en praktiskvejledning med titlen "Fra idé til manuskript". Bogens teorier belyses ved hjælp af en række eksempler fra nye og lidt ældre, velkendte film - lige fra Anders And til Indiana Jones. Trine Breumslutter professionelt bogen af med en manende pegefinger: Manuskriptforfatteren bør hele tiden være sig sit moralske ansvar bevidst, om han er med til at skabe fordomme eller vrangbilleder. Bogener primært henvendt til dem,der skriver, producerer eller underviser i film/TV. Men enhver vågen filmnyder vil kunne få udbytte af den velskrevne og instruktive bog.


Politiken

d. 1. sep. 2001

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 1. sep. 2001


Gymnasieskolen

Årg. 84, nr. 21 (2001)

af

af

Jens Pedersen

Årg. 84, nr. 21 (2001)


Retorik magasinet

Årg. 11, nr. 42 (2001)

af

af

Christina Matthiesen

Årg. 11, nr. 42 (2001)


Klip

Nr. 21 (1993)

af

af

Finn Rasmussen

Nr. 21 (1993)


Mediekultur

Nr. 21 (1993)

af

af

Henrik Poulsen

Nr. 21 (1993)


Gymnasieskolen

Årg. 76, nr. 21 (1993)

af

af

Jens Pedersen

Årg. 76, nr. 21 (1993)


Jyllands-posten

d. 15. juni 1993

af

af

Ib Monty

d. 15. juni 1993