Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fiskerne


Beskrivelse


En indremissionsk fiskerkoloni i Vestjylland og brydningerne mellem den og den øvrige befolkning.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2006

af

af

Kent Skov

d. 15. maj 2006

Genudgivelse i skrabet paperback med ny forside af Kirks kendte klassiker. Romanen udkom oprindelig i 1928 og var hans debut - en utrolig sikker og moden debut, må man sige, og udgaven her er identisk med den originale udgave, der senere blev tilpasset moderne retskrivning. Handlingen er velkendt for de fleste, der har frekventeret gymnasiet eller folkeskolens ældste klasser. En gruppe fiskerfamilier fra den jyske vestkyst må flytte for at overleve med deres erhverv. Tilflytternes strenge indremissionske tro kolliderer med limfjordsøens mildere grundtvigiansk stemte livsindstilling. Det lykkes efter en tid for den lille stærke gruppe at få bygget et missionshus og at forjage stedets grundtvigianske præst. Men for den erklæret kommunistiske forfatter går det primære budskab ikke på religionens overlegenhed, men på fiskernes ideologiske fasthed og psykologiske styrke. Samtidig ser man, sagt med dagens udtryk, en fundamentalistisk kristentro gruppes sårbarhed og afmagt over for løsning af interne tabubelagte problemer og mangel på samfundstilpasning. Problemstillinger, der i en anden skala og et andet perspektiv stadig er aktuelt. Kirks og romanens styrke ligger i en respektfuld beskrivelse af det lille fiskerkollektiv, hvor den enkelte person tegnes fuldt op og kongenialt ind i det miljø og den tid historien foregår i. Fiskerne er udkommet jævnligt, senest i 2005.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2014

af

af

Helle Winther Olsen

d. 11. mar. 2014

Genudgivelse af Kirks debutroman der udkom i 1928 og betegnes som den første kollektivroman i dansk litteratur, hvor man på skift følger en større gruppe individer. Denne udgave må betegnes som den ultimative udgave, der vil blive stående på biblioteket i mange år, til glæde for alle de mange der ønsker at (gen)læse en klassiker.

Skønt Hans Kirk (1898-1960) havde sit ideologiske fundament i marxismen, er denne socialrealistiske kollektivroman hverken dogmatisk eller et manifest. Den er først og fremmest en empatisk, dybt engagerende, velskrevet og ikke-fordømmende roman om en gruppe fiskere, der forlader deres udpost ved Vestkysten og flytter længere ind i landet til fjorden. Til et mildere landskab, hvor de agter at udfolde deres Indre Mission religion. Men her blæser også mildere, grundtvigianske vinde, og det kommer hurtigt til konflikt mellem fiskere og bønder. Tro og etik, fysiske drifter over for den strenge moral er konflikter, der influerer på både samfund og individ. Her er uforglemmelige skæbner og en fascinerende beskrivelse af en dansk religionskonflikt.

Romanen er udkommet i i alt 6 udgaver, hvor den nyest tilgængelige hidtil har været en Tranebogsudgave. Denne nye udgave følger førsteudgaven fra 1928 helt tæt med den originale retskrivning (bl.a. navneord med stort ) bevaret. Den ledsages af en fyldig efterskrift, ordforklaringer og bibliografiske data.

Romanen hører hjemme overalt: Dansk klassiker. Smukt boghåndværk. Eksklusiv, oplysende efterskrift.


litteratursiden.dk

d. 17. juli 2014

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 17. juli 2014

En gruppe indremissionske vestkystfiskere slår sig ned blandt grundtvigianere ved Limfjorden. Et kultursammenstød fra 1900-tallets begyndelse – men aktuelt som aldrig før. I min reol står Hans Kirks ...


Kristeligt dagblad

d. 24. juli 2024

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 24. juli 2024


Land & folk

d. 27. apr. 1953

af

af

Otto Gelsted

d. 27. apr. 1953


Kristeligt dagblad

d. 12. maj 2014

af

af

Liselotte Wiemer

d. 12. maj 2014