Bøger / skønlitteratur / roman

Fjeldstigning : billeder fra en kulturradikal skandale


Beskrivelse


Romanbiografi om komponisten Victor Bendix (1851-1926), der vakte skandale og opmærksomhed på grund af sine erotiske eventyr og sine kompositioner, der dog blev overskygget af Carl Nielsen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2008

af

af

Søren Brunbech

d. 7. nov. 2008

Mest for musikelskere, men den levende og letlæste beretning om komponisten Victor Bendix kan også læses af almindelige biografilæsere.

Victor Bendix levede fra 1851-1926. Han var barn af det jødiske borgerskab i København, og fætter til brødrene Brandes. Bendix var en glimrende pianist og dirigent og skabte sig en position i det københavnske musikliv. Han komponerede karrieren igennem, rejste meget og fik et venskabeligt forhold til den store Liszt og mødte også Wagner. Selv om hans eget tonesprog var traditionelt kom han også på god fod med den 14 år yngre Carl Nielsen. Mogens Wenzel Andreasen har fortalt og gendigtet Bendix' historie gennem en række "billeder" fra forskellige perioder i hans liv, der giver læseren et godt indblik i datidens musikliv og ikke bliver mindre livlige af, at Bendix var en stor dameven og bl.a. havde et forhold til Edvard Brandes' hustru. På den medfølgende cd kan man høre Victor Bendix' velklingende 1. og 3. symfoni.

Mogens Wenzel Andreasen er forfatter til flere bøger om musik og musiklivet, blandt dem H.C. Andersen & musikken, 2005 og Grieg og Danmark, 1993.

Mogens Wenzel Andreasens velfortalte historie om den i dag ikke særligt kendte komponist Victor Bendix, giver et blik ind i samtidens musikliv, både på den københavnske og den internationale scene, og krydres med en række historier fra hans privatliv, der vakte forargelse i samtiden.