Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Flint - oldtidens vigtigste råstof


Beskrivelse


Om hvordan oldtidsfolket skaffede sig flinten, og bearbejdede den, og hvordan de brugte de enkelte redskaber og våben. Med en praktisk indføring i fremstilling af simple flinteredskaber.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Britta Liboriussen

d. 18. dec. 2018

I følge forordet er hæftet til brug for historieundervisningen i folkeskolen på de mellemste trin. I en kortfattet, letforståelig form gennemgår forfatteren, hvordan oldtidsfolkene skaffedesig flint, og hvordan de bearbejdede flinten til redskaber og våben. Hæftets sidste kapitel (4 sider) giver klare instruktioner i, hvordan læseren selv kan forsøge at lave simple flintredskaber.Bag i hæftet tidstavle og liste over supplerende litteratur (5 titler). Hæftet er overskueligt bygget op. Teksten er delt op i 7 kapitler med hver sin overskrift, og disse er igen delt op i mangesmå afsnit ligeledes med hver sin overskrift. Teksten er illustreret med mange sort/hvide tegninger og fotografier. De fleste fotografier viser våben og redskaber, mange i naturlig størrelse. På deforholdsvis få sider giver hæftet et rimeligt indblik i emnet på en letforstålig, enkel og interessevækkende måde. Det fremgår tydeligt, at hæftet er udgivet til undervisningsbrug, men det kananvendes som supplementtil børnebibliotekets litteratur om oldtiden. Hæftet kan bruges fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

Gennem mange, mange tusinde år var flint Danmarks væsentligste råstof. Flint blev brugt til alle slags redskaber og våben, og fund i Europa har godtgjort, at redskaberne har væreteksportartikler. Hæftet fortæller, hvordan flinten blev dannet, hvor og hvordan stenalderfolket fandt den, om minedrift og om transport af halvfabrikata. Vi hører om, hvordan flintsmeden arbejdede- fra fremstillingen af den mest primitive økse og frem til de fornemme bronzeknivsefterligninger - med verdens flotteste flintredskab, Hindsgav Idolken, i smuk farvegengivelse på bagsiden. Mangesider af stenalderlivet berøres, og facts krydres med mulige handlingsforløb. Bogen er rigt illustreret med s/h-fotos og tegninger. Billedteksterne er væsentlige. Bogen afsluttes med en anvisningtil den, der selv vil forsøge sig som flintsmed, med en tidstavle og en kort litteraturliste. Det er et virkeligt godt, interessant, levende og instruktivt hæfte af en af vore førende arkæologer,og mange ungehistorieinteresserede fra ca. 12 år vil sikkert selvlæse hæftet, der i øvrigt vil gøre god fyldest i historieundervisningen på de mellemste og de ældste klassetrin som klassesæt, tilgruppearbejder eller i individuelle arbejder.


Historie & samtid

Årg. 29, nr. 4 (1990)

af

af

Jørgen Bay

Årg. 29, nr. 4 (1990)


Berlingske tidende

d. 11. sep. 1990

af

af

Jens J. Kjærgaard

d. 11. sep. 1990



Informationer og udgaver