Den dokumentariske beretning om en ret ukendt side af Den kolde krig, nemlig den eftertragtede flugtrute over Østersøen fra det tidligere DDR til Danmark, hvor mange mennesker satte livet på spil, vil tiltrække mange læsere. Ud over det faktuelle giver bogen indblik i en række enkelte menneskers skæbne. Også for fagfolk vil der være ny viden og information at hente.
Lidt over 6000 mennesker flygtede imellem 1961 og 1989 fra DDR til Danmark. Det lykkedes for knap 1000 personer. Det var en farefuld rejse, idet østtyskernes militær overvågede kysten. Der faldt hårde domme over dem, der blev fanget, og mange druknede undervejs. Forfatteren følger i alle årene en række mennesker, så vi får indblik i deres liv, baggrunden for flugten og selve flugten, og følger både de østtyske og de danske myndigheders ageren. Almindelige danskere, bl.a. fiskerne hjalp mange. Fyrskibet Gedser Rev, som kun lå ca. 20 km fra den østtyske kyst spillede en central rolle. Omfattende kildestudier i arkiver, aviser, private breve og interviews. Der er foretaget krydstjek, når man følger den enkeltes flugt fra begge sider. J. Clemmensen er journalist og arbejder med tv.
Flugt og flugtforsøg omkring Berlin-muren er velbeskrevet. Men der er ikke skrevet andre bøger om flugten over Østersøen.
En levende, faktuel og indsigtsfuld beretning om en hidtil ubeskrevet, dramatisk side af Den kolde krig om flugten over Østersøen fra DDR til Danmark er velskrevet, velkomponeret og lige så spændende som en kriminalroman.