Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Flyv, sagde Alfons Åberg


Beskrivelse


Billedbog. Alfons er 5 år. Far er irriteret og synes, Alfons er for barnlig. Alfons prøver at være mere voksen, men glemmer det hurtigt. Med sin leg får han far i bedre humør.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 1997

af

af

Else Lerche

d. 16. sep. 1997

Behøver jeg at skrive, at denne Alfons Åberg bog bliver lige så populær som de forrige. Og ikke uden grund. Igen har forfatteren evnet at fortælle og tegne en hverdagshistorie med solidaritet og psykologisk indlevelsesevne i personerne og deres indbyrdes forhold. Børn fra 4 år kan identificere sig med historien, der er flot i sin opbygning. Først skælder far, der er irriteret over ikke at kunne huske en ting, Alfons ud. Alfons, der er 5 år i bogen, burde være mindre barnlig. Så vender bøtten, for Alfons synes, hans far skulle opføre sig mindre voksent. Alfons drager ham ind i sin fantasifulde og løsslubne leg, og fars gode humør vender tilbage, og han husker, hvad han havde glemt. Teksten er skrevet i et levende, billedrigt sprog, med en troværdig hverdagsdialog mellem Alfons og far. Og Alfons leger med sproget og beder far være mindre voksen-lig. Illustrationer og tekst udgør et samlet hele. Der er en fin symbolik i at lade billederne, hvor Alfons forestiller sig fars vigtige gøremål, stå i s/h, overfor Alfons verden i klare varme farver, hvor der er plads til fantasi. Illustrationerne er tegnet i den sædvanlige streg, vi kender så godt, næsten uden baggrund og i en collageform, hvor farvebilleder blander sig med s/h.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 1997

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 16. sep. 1997

Gunilla Bergström har gjort det igen - skabt en vidunderlig Alfons Åberg-historie. Selvom hun efterhånden har skrevet mere end tyve bøger om den lille fantasifulde fyr med den store livsappetit, er der ingen som helst tegn på træthed eller tom rutine. Tværtimod. Det åbergske univers er stadig lige spændende: fuld af overraskelser og originale indblik i det besværlige og forunderlige spil mellem barnet og den voksne. Som sædvanlig er fortællingen ladet med kærlighed til den barnlige tænkemåde, men er samtidig loyal overfor de voksnes trængsler. Alfons Åbergs far synes, at Alfons er for barnlig. Han roder, fjoller og sviner. Alfons derimod finder sin far lidt for voksen-lig med alt for mange spekulationer. Alfons lokker sin far ind i en leg, der fører dem langt ind i fantasiens verden med flyvende spøgelser, engle og rumindianere. De roder, fjoller og sviner - og har det herligt. Billedsiden udgøres af de sædvanlige minimalistiske stregtegninger kombineret med fotocollager. De karakteristiske, lune illustrationer rummer samme enkelhed og originalitet som fortællingen. Velegnet til oplæsning, snak og billedkig med de 3-6 årige.


Politiken

d. 27. sep. 1997

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 27. sep. 1997


Børn & bøger

Årg. 50, nr. 6 (1997)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 50, nr. 6 (1997)