Bøger / faglitteratur / billedværker

Folk på Hærvejen : glimt fra Hærvejens historie


Beskrivelse


En række historiske nedslag i Hærvejens historie i tekst og akvareller bla. om den første postudbringning i 1624, bronzealderens "Skrydstruppige", slaget på Grathe Hede i 1157 m.fl. Hvert afsnit udpeger historiske mindesmærker som inspiration for evt. turister.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 16. juni 2010

Til kultur- og lokalhistorisk interesserede, men bogen kan bestemt nydes alene for de flotte akvareller. Og måske kan den bruges som et supplement i folkeskolens historieundervisning.

Velskrevet og dygtigt illustreret af Inga Linde Jensen (f. 1919), der bl.a. også har skrevet Suppegryden fra huset på landet og Dengang på slottet : en historisk roman. I sin nye bog tager hun atter fat på at formidle dansk historie på en anderledes måde. En række velvalgte historiske nedslag i Hærvejens historie. Vi er med på den første postudbringning i 1624, endnu længere tilbage med bronzealderens "Skrydstruppige", og selvfølgelig er der blod og ufred, fx slaget på Grathe Hede i 1157. Der er handelsmænd og pilgrimme på færde. Livskraftige, men udstødte tatere, og spedalske med "skralde", pålagt tiggeri som bod for deres sygdom, som er en følge af synd! Et sikkert handels-hit er "Jydepotter". Hvert afsnit udpeger historiske mindesmærker som inspirationer for evt. turister. De flotte akvareller er malet af forfatteren, og de kan ses gengivet på et vægmaleri, broderet af Mejlgruppens 16 damer, i Søndermarkskirken, Viborg.

En egentlig guidebog er fx Hærvejen til fods og på cykel, eller kulturhistorisk Hærvejen - levendegjort på et sted.

Sympatisk og unik historieformidling, hvor teksten vellykket ledsages af flotte akvareller. Er da mindst et must på større biblioteker omkring Hærvejen.