Bøger / faglitteratur

Forstå etikken


Beskrivelse


Med afsæt i hverdagslivets etiske problemstillinger og diskussioner beskrives etik som et forskningsfelt der tager udgangspunkt i logiske begrundelser og regelsæt.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juli 2013

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 10. juli 2013

Bogen Forstå etikken er en belysning af etikken som forskningsområde. For alment interesserede.

Bogen gennemgår med mange eksempler betydningen af behandlingen af etiske dilemmaer og problemstillinger i vores hverdag. I korte overskuelige kapitler med sammenfatninger efter hvert kapitel gennemgås forskningen i etik, hverdagsetikken og den mere filosofiske etik. Vi introduceres til, hvordan følelsesbetonede argumenter ofte efterrationaliseres, og hvordan etiske spørgsmål besvares pr. intuition og ofte påvirkes af den sammenhæng besvareren er i, eller farves af de holdninger besvareren i forvejen har. Det belyses også, at man ofte ikke kan argumentere sagligt om hvorfor/hvorfor ikke. Der refereres til mange tankevækkende forsøg. Der er en udførlig litteraturliste, opdelt i introducerende litteratur og videnskabelig litteratur, langt overvejende engelsksprogede titler. Bogens mange noter findes bagerst i bogen.

Tidligere på året udkom Filosofi og etik, som dog har et mere fagligt niveau. Jesper Ryberg har også udgivet andre bøger om etik indenfor specifikke emner.

Fin, introducerende bog om nødvendigheden af forskningen i etik på et alment niveau. Mange eksempler på tankevækkende forsøg. Kan anvendes på langt de fleste biblioteker.


Filosofi

2013, nr. 3

af

af

Mogens G Andersen

2013, nr. 3


Social kritik

Årg. 25, nr. 136 (2013)

af

af

Peter Thielst

Årg. 25, nr. 136 (2013)