Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Fortæl mig hvorfor


Beskrivelse


David Thomas (f. 1968) bærer på en frygtelig hemmelighed. Når hans mor er ædru, er hun den perfekte mor, som han elsker over alt på jorden, men når hun er fuld, forvandler hun sig til et monster der udnytter David seksuelt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. feb. 2009

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 24. feb. 2009

Endnu et bidrag til den kendte forlagsserie, som heller ikke denne gang vil skuffe det trofaste publikum. Bogen kan læses som eksempel på hvordan et seksuelt misbrugt barn reagerer og udvikler sig, og lidt usædvanligt handler det denne gang om en dreng, der bliver misbrugt af sin mor.

Den engelske forfatter (født 1968) debuterer med en selvbiografisk beretning om en vanskelig opvækst med en fraskilt mor, der i perioder drikker for meget. I de perioder søger hun jævnligt seksuelle ydelser hos David, fra han er 4 år gammel og til han er blevet voksen. Davids nye stedfar giver ham først tiltrængt mandlig omsorg, men senere bliver han voldelig. Den indadvendte David holder problemerne for sig selv, men reagerer med selvmordsforsøg og en kriminel løbebane. Den hjerteskærende historie er fortalt i et enkelt og ligefremt sprog med ret korte sætninger og få omsvøb. Forsiden passer fint til indholdet.

Der findes mange bøger om incest og vold mod børn, også i denne serie, men kun få handler om seksuelle overgreb mod drenge. Bedst kendt er Kristian Ditlev Jensens Det bliver sagt, der har et højere litterært niveau end denne. Incest begået af mødre findes primært behandlet i artikler og jeg har ikke fundet andre bøger med denne vinkel.

En såret drengs pinefulde erindringer om en barndom, præget af morens seksuelle overgreb og stedfarens prygl. Beskrivelser af incest, begået af kvinder mod drenge, ses kun sjældent beskrevet og bogen lever i øvrigt op til den populære series almindelige standard.