Bøger / faglitteratur til børn / billedbøger

Fra får til garn


Beskrivelse


Billedbog. I tekst og farvefotos følger vi uldens vej fra får til strikketrøje. Der kartes, spindes, væves m.m. med håndredskaber. Herefter følges processen på en fabrik.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juni 2002

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 21. juni 2002

Ofte står vi og mangler tydelige fotos at vise eleverne af en ten, en karte eller et får, der bliver klippet. Her er bogen! Det er en spændende fagbilledbog, der med få ord og mange flotte fotos viser, hvor ulden kommer fra, og hvordan den bliver forarbejdet, således at vi får garn og i bedste fald uldtrøjer som resultat. Bogen kan man oplæse for mindre børn fra 5 år. Teksten er kort, kun tre linier på hver side, og sat med en stor typografi, der gør den letlæselig. Men for at forstå teksten skal eleverne gå i 4. kl. ved selvlæsning. Første billede viser en flok får, hvorefter der bliver fokuseret på et får og dets pels. Fåret bliver klippet, og uldfibrene er vist i nærbillede. Der er billeder af, hvordan ulden bliver forarbejdet. Den bliver vasket, kartet og spundet. Der er vist, hvordan den færdige tråd bliver vævet til stof, bliver farvet på fabrik eller lagt til salg i butikken som farvestrålende garnbundter eller som trøjer, filtede hatte mm. Bogen har flere anvendelsesmuligheder fx inden besøg på historisk værksted, håndarbejde, natur/teknik eller i indskolingen ved emner om gårdens dyr. I serien er 5 andre bøger, der omhandler, hvor tingene kommer fra. Der findes andre bøger, der handler om får og uld, bl.a. Færøerne af Ole Bygbjerg, men ikke så detaljeret skrevet om emnet som denne.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juni 2002

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 21. juni 2002

I samme serie er der tidligere udkommet fem bøger f.eks. Fra korn til mælk og Fra ler til mursten. Denne gang følger vi ulden fra den klippes af fåret og ender som en strikketrøje til lille Carl Emil. Processen forklares i et klart sprog, og de mange farvefotografier anskueliggør arbejdet. Først følger vi et landmandspar, der selv klipper fåret, vasker, karter, spinder og væver. Alt sammen med håndredskaber. Herefter får vi et kort indblik i processen, som den foregår på en fabrik. Til slut besøges en forretning, der sælger garn og strikkede trøjer. Fotografierne har skiftende størrelse, men alle har en smal hvid kant. Bogen er meget velegnet til emnearbejde for de 5-10 årige i skolen eller børnehaven. Den kan naturligvis også læses højt for videbegærlige unger i hjemmet. Børnebibliotekerne har kun nogle gamle billedbøger om emnet, som udkom i halvfjerdserne, så de trænger sikkert til udskiftning.