For alle interesserede i samfundsforhold og historie, emnet er kirke og nationalisme med udgangspunkt i Serbien. Relevant også for undervisere og studerende på mellemuddannelserne og videre op.
Forfatteren Jens-Martin Eriksen har rejst i det tidligere Jugoslavien talrige gange og opsøgt intellektuelle, militærfolk og politikere for at høre deres versioner af de begivenheder, der førte til vold og borgerkrig. I en række essays og rejsebreve fortæller Eriksen blandt andet om den serbiske ortodokse kirkes forhold til krigshandlingerne og nogle præsters velsignelse af den paramilitære enhed, Skorpionerne, der stod bag nogle af de rædselsvækkende massakrer i Bosnien. Den nationalisme, det er udtryk for, ser Eriksen dog i et større perspektiv i forhold til de modernitetskritiske tendenser, man kan finde i hele Europa i disse år. Jens-Martin Eriksen skriver godt og levende, om end en øvet læser vil få mest ud af de til tider kompakte tekster. Eneste anke mod den interessante og tankevækkende bog er, at den mangler et register.
Eriksens nye bog ligger i direkte forlængelse af rejsebrevene fra Bosnien og Serbien i bøgerne Hadets anatomi og Krigens scenografi, som han har skrevet sammen med Frederik Stjernfelt.
Den største menneskelige og samfundsmæssige tragedie i Europa i vor tid er borgerkrigene på Balkan i 1990'erne. Jens-Martin Eriksen er en af de få, der mest stædigt og ihærdigt har fulgt og analyseret begivenhederne, og denne nye bog er ingen undtagelse.