Bøger / faglitteratur

Fra verdenskrig til kold krig : fra Jalta til Hiroshima - seks måneder i 1945


Beskrivelse


Skildring af den skelsættende periode fra februar til august 1945, som kom til at markere overgangen fra 2. verdenskrig til atomalderen og den kolde krig.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2014

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 27. okt. 2014

Spændende og yderst velfortalt værk om den skelsættende periode fra februar til august 1945, som kom til at markere overgangen fra 2. verdenskrig til atomalderen og den kolde krig. Til historieinteresserede lystlæsere, især de, som vil læse om forholdet mellem USA og Sovjetunionen.

Bogen indledes med, hvordan "de tre store", Roosevelt, Stalin og Churchill, rejser til Jalta på Krim i februar 1945. Formålet er at skabe en varig fred. Med afsæt i periodens afgørende historiske vendepunkter beskriver bogen bl.a., hvordan de i stedet lagde kimen til udviklingen af en ny verdensorden med USA og Sovjetunionen som eneste supermagter, den kolde krig og et Europa delt på tværs af et "jerntæppe." Bogen er illustreret med sort-hvide fotos, har et kapitelinddelt noteværk på 17 sider, en bibliografi med oversigt over primære og sekundære kilder samt et register.

Dobbs foretager nedslag i flere skelsættende begivenheder og kombinerer på glimrende vis med interessante og personlige portrætter af de mænd, der satte deres afgørende fingeraftryk på verden. Teknikken bevirker, at store dele af bogen lader sig læse som en spændingsroman.

I sin bog Cubakrisen anvender Dobbs en tilsvarende teknik og beskriver heri, hvordan konfrontationen mellem USA og Sovjetunionen i 1962 var tæt på at starte 3. verdenskrig.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 16. maj 2015

af

af

Nils Ulrik Bagge

d. 16. maj 2015


Jyllands-posten

d. 30. nov. 2014

af

af

Flemming Østergaard

d. 30. nov. 2014


Weekendavisen

d. 23. dec. 2014

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 23. dec. 2014