Bøger / skønlitteratur til børn / satire

Franquin's Sorte sider


Beskrivelse


Sort/hvide satiriske tegneserieepisoder om angst og kriser, dilemmaer og konflikter, sorte dyr, sorte maskiner og meget mere.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

Sorte sider er ikke bare en sort/hvid tegneserie. Det er grum, sort humor om mørke sider i mennesket. Destruktion og selvødelæggelse, krig og død er det gennemgående tema for de mange, småepisoder, der får en eller to sider hver. De er meget forskellige (også m.h.t. tekstlængde) men det ville blive både deprimerende og meget kedeligt, hvis ikke Franquin og hans tekstforfattere havdedet talent, som løfter op over trivialitetsniveauet. De gør det f.eks. til en overraskelse hver gang, at døden eller hævnen kommer - som en overraskelse! Der er kun sort og hvidt i tegningerne,hvorved figurerne kommer til at stå som silhouetter på hvid baggrund. Alligevel er det lykkedes Franquin at få udtryksfuldhed i attituder og grimasser. Seriens indhold og udførelse er ikke forbørn, men det er et intelligent og talentfuldt produkt p.gr. af den specielle tegnestil, de rablende skøre indfald og stribernes vekslen mellem tekstløshed og tekstrigdom. Læserne bliver især ungeog voksne, som kanacceptere, at den voldsomme egentlig henvender sig mere til eftertanken end til grinet. 2. udgave har 20 sider mere end 1. udg. (fra 1982) men de ændrer ikke på helhedsindtrykket.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

2. udgave af Franquin's sortesider er identisk med 1982-udgaven tillagt 21 nyesideri samme stil. Den koleriske streg, vi kender fra Splint & Co., Vakse Viggo, m.fl., går igen i dette satiriskealbum, men i sin sort/hvide iklædning med en noget anden effekt - sort humor i både direkte og overført betydning. I en række 1-sides episoder langes der med moralistens sortsyn ud eftermenneskelige dårskaber som: krigsliderlighed, oprustning, naturødelæggelse (herunder jagt), moderne teknik, m.m. Stregen er den rablende fra Vakse Viggo; men figurerne består stort set af sortedækflader, således at kun det vigtigste af mimikken (i silhoueteffekt) og figurernes hidsige kropsholdninger bliver virkemidler. Mange af episoderne er ret makabre og vender op og ned påbegreberne, som derved stilles i et nyt lys. Tekstforfatterne Delporte, Luce og Roba har leveret de morbide tekster. Indholdet fra 1982 har stadig gyldighed, og hæftet står stærkt og helstøbt itegneserieudtryk og i satirisk indhold. Pågrund af indholdet af morbid satire, der bl.a. forudsætter nogen baggrundsviden, er tegneserien først og fremmest for voksne og for unge fra ca. 15 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Olesen (skole)

d. 18. dec. 2018

Sorte tegninger - altså s/h hvor enten baggrunden eller personer og genstande er med markante sorte dækflader. Streg og billedopbygning som kendt fra især Vakse Viggo, komposition af 1-sideshistorierne dog mere varieret. Sort humor - altså et rablende vanvid ligesom i Vakse Viggo, men adskilligt mere meningsfuldt, for her er det menneskets amokløb i vores tid det gælder, altsåoprustning, krigsgalskab, naturødelæggelse, teknikdyrkelse og psykisk selvdestruktion - en grundholdning som i Bonvis Sturmtruppen. Episoderne er skrevet af Yvan Delporte, Luce og Roba. Tilsammenet mesterligt stykke morbid tidssatire, som især henvender sig til voksne læsere, men osse med rimelighed kan/bør tilbydes skolebibliotekets lånere fra de ældste klasser, da morbiditeten trods alter mere udholdelig end i Sturmtruppen, vel nok fordi Franquin mere beskriver en (meget) mulig sort fremtid end den alt for sorte for- og nutid som Bonvis krigshelvede er.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Anders Hjorth Jørgensen (børn)

d. 18. dec. 2018

Franquin er kendt for sin venlige, lidt koleriske humor i Splint & Co. og Vakse Viggo. Men han kan også være bidsk, hvilket Sorte Sider er et herligt eksempel på. - Siderne er virkeligt sortebåde i indhold og udførelse. Franquin har rendyrket sin frustrerede og yderst udtryksfulde streg fra Vakse Viggo, så kun den betydningsfulde del af ansigtsmimikken er bevaret. Resten af figurenhenligger oftest i mørke. Denne ansigtsmimik parret med kroppens attitude og tekstens sortsyn resulterer i et mesterligt tegneserieudtryk - et skoleeksempel på, hvordan man med enkle midler skaberen kompliceret og meningsfuld satire. - Franquin langer i 50 korte episoder ud efter moderne design, fritidsjægere, "kloge" voksne, militærgalskab, moderne teknik og videnskab, forurening osv.,samtidig med at han er helt Monty Python'sk og vender op og ned på virkeligheden på makaber vis. - Sorte Sider er det bedste, som endnu er kommet på dansk fra Franquins hånd. Den er også den enesteaf hans tegneserier,som kun henvender sig til unge og voksne p. gr. a. sit komplicerede indhold, der kræver en vis forhåndsviden!.


Information

d. 24. mar. 1988

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 24. mar. 1988


Strip!

Nr. 25 (2004)

af

af

Peter Hartung

Nr. 25 (2004)