Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fremmed


Beskrivelse


15-årige Josef er jugoslav og er med sin familie flyttet til Danmark, hvor han møder sit livs første store forelskelse, men også den fremmedes ydmygende og forhånede tilværelse, et had, der ikke er til at bære.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Lone Jensen (børn)

d. 5. apr. 2019

Bogen handler om at være fremmed, angst og desperat. Jozef, jugoslav i Danmark på andet år, bliver forfulgt og tævet flere gange af nogle jævnaldrende drenge, fordi han er anderledes. Samtidig er han forelsket i Hanne og begynder at komme sammen med hende. Det viser sig, at en af Jozefs forfølgere er Hannes bror, Erik. Hanne og Jozef mødes sidste gang i en skov, hvor han fortæller hende, at hans far har besluttet at sende familien hjem på grund af de gentagne overfald på Jozef. De overraskes brutalt af Erik og hans kammerater, der truer med at tæve Hanne og kastrere Jozef. Jozef bliver så bange, at han i desperation kommer til at slå Erik ihjel med den kniv, han har købt, fordi den ligner Hanne. Tilsidst flygter Jozef og kaster sig fortvivlet ud foran en lastbil. Få kan vel som Leif Esper Andersen beskrive stemninger og følelser så medrivende og intenst, så det samtidig virker ægte. Anbefales på det varmeste. Kan læses fra ca. 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

St. Bering Jacobsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Leif Esper Andersen har igen beriget vort udvalg af bøger for børn og unge. I serien Ung i Dag, hvori findes mange andre gode bøger, har han bidraget med Fremmed. I det ydre er det en skildring af en femtenårig jugoslavs vanskeligheder i et hårdt, dansk bymiljø, men bag denne ydre skal ligger en skildring af de uoverstigelige hindringer mellem varme, forståelse og kærlighed contra kulde, uvidenhed og had. Fortællingen om Jozefs usikkerhed, pubertetsuro og forelskelse i den et år ældre Hanne er præget af en dyb indleven i stoffet. Den spændende handling fanger bogen igennem. Miljøskildringen af jugoslavfamiliens lejlighed, grillbaren, trappegangen m. m. er detaljeret og sikker. Beskrivelsen af Jozefs tanker og fantasier er meget fin. Slutningen er dybt alvorlig, men ikke usandsynlig. Ved oplæsning kan bogen danne udgangspunkt for mange samtaler mellem lærer og elever. Fra 14 år. Forhåbentlig anskaffes bogen mange steder, også i folkebibliotekerne.


Jyllands-posten

d. 30. aug. 1975

af

af

Henning Ipsen

d. 30. aug. 1975


B.T.

d. 26. aug. 1975

af

af

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 26. aug. 1975


Information

d. 17. jan. 1977

af

af

Niels Mors Nielsen

d. 17. jan. 1977


Socialistisk dagblad

d. 12. mar. 1981

af

d. 12. mar. 1981