Bøger / faglitteratur / kogebøger

Fru Nimbs kogebog


Beskrivelse


Borgerskabets kogebogsklassiker. Fru Nimb gelejder kyndigt og autoritativt den praktiske og økonomiske husmoder gennem et stort og kvalitetspræget repertoire af retter til såvel hverdag som store gæstebud. Der er i alt 953 opskrifter og inspirationen fra det franske køkken er tydelig.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2012

af

af

Lone Krøgh

d. 23. aug. 2012

Fotografisk genoptryk af en af borgerskabets kogebogsklassikere fra det 19. århundrede. Set med vor tids øjne er det et gastronomisk og kulturhistorisk kuriosum for de særligt interesserede, og selv de større biblioteker vil opleve en behersket efterspørgsel.

Louise Nimb (1842-1903) er blevet kaldt borgerskabets svar på frøken Jensen. Sammen med sin mand drev hun en række københavnske restauranter, hvoraf en endnu findes i Tivoli. Hun har udgivet en række kogebøger omkring århundredskiftet, og kun Fru Nimb's kogebog er blevet genudgivet. Det er en grundig sag, hvor fru Nimb kyndigt og autoritativt gelejder den praktiske og økonomiske husmoder gennem et stort og kvalitetspræget repertoire af retter til såvel hverdag som store gæstebud. Der er i alt 953 opskrifter, hvor der bruges fornemme råvarer, og inspirationen fra det franske køkken er tydelig. Efter omregning fra datidens mål til nutidens kan man sagtens kokkerere efter den, men vær indstillet på, at det tager lang tid at lave mad helt fra bunden.

1. udgave er fra 1888 og kom i store oplag i årene efter. I 1996 kom den i et genoptryk af 3. udgave, mens nærværende genoptryk er af 2. udgave. Hvor køkkenskrivere som fru Nimb og madam Mangor nu om dage nærmest er glemt, er Frøken Jensens kogebog fra 1901 still going strong og kommer jævnligt i opdaterede og fornyede udgaver, senest i 2010.

Fotografisk genudgivelse af klassisk kogebog af overvejende kulturhistorisk interesse for de største biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. dec. 1996

af

af

Liselotte Henriksen

d. 9. dec. 1996

Louise Nimb, f. Gunt (1842-1903) drev sammen med sin mand en række af Københavns fornemste restauranter, bl.a. Rigsdagens og Tivolis Divan 2 (videreført af deres døtre). Hun var en højt dannet og uddannet dame fra det 19. århundredes bedre borgerskab, havde studeret det (også dengang) nye franske køkken, og var optaget af udviklingen i hjemmene og de private husholdninger. Ikke mindst dér foregik en revolution med overgangen fra det åbne ildsted til komfuret med dets praktiske ovn, og forrådshusholdningens afløsning af mere eller mindre frisk indkøbte råvarer. Samtidig vandt selskabeligheden frem både i det højere borgerskab og mellemlagene. Derfor havde husmødre og kokkepiger god brug for Fru Nimbs Kogebog praktisk og økonomisk indrettet for større og mindre Husholdninger, da den udkom i 1888 (3. opl.1900: 11.-15.000). Medens Madam Mangor (1837) og Frk. Jensen (1901) skrev for de små, er dette de store husholdningers kogebog, med tids- og personalekrævende tilberedning af retter til 12 personer og brug af fornemme råvarer. Det Gastronomiske Akademis udgivelse af et fotografisk optryk af dette stykke dansk kulturhistorie er med forord og enkelte forklaringer af Else-Marie Boyhus.


Det fri aktuelt

d. 27. jan. 1997

af

af

Birgit Brunsted

d. 27. jan. 1997


Økonomaen

Årg. [75], nr. 2 (1997)

af

af

Claus M. Mikkelsen

Årg. [75], nr. 2 (1997)


Højskolebladet

Årg. 122, nr. 4 (1997)

af

af

Else-Marie Boyhus

Årg. 122, nr. 4 (1997)