Bogen om hertug Hans d.Æ.s fyrstestat i 1500-tallets Slesvig henvender sig til alle historieinteresserede, og den giver et farverigt indblik i renæssancens verden.
Hans d.Æ. var hertug i Slesvig-Holsten fra 1544-1580. Han gjorde Haderslev til hovedstad og sæde for sin regering, da hertugdømmerne blev delt mellem ham og brødrene Adolf og kong Christian III. Bogen beskriver, hvorledes Hans d.Æ. regerede i en tid, hvor der endnu ikke fandtes faste statslige strukturer. Hertugen måtte basere sin administration på alliancer med slesvig-holstenske adelsmænd og eliter i lokalsamfundene. Bogen analyserer hele den personkreds, der indgik i Hans' regering, fordi de personlige forbindelser spillede så stor en rolle. Desuden var det nødvendigt, at føre sig frem som en mægtig fyrste og det krævede pragtudfoldelse med slotsbyggerier og kostbare fester. Bogen giver et farverigt indblik i hertugens samspil med fyrstekolleger, stormænd og almindelige bønder. Forf. er museumsinspektør og bogen er en omarbejdet udgave af hans ph.d. afhandling.
Forf. har skrevet om Hans d.Æ. i "Sønderjysk månedsskrift", ligesom han er omtalt i Sønderjyllands historie, 2008, og i De slesvigske hertuger, 2005.
Velskrevet og grundig skildring af en fyrstestat ledet af en hertug, som der tegnes et sympatisk billede af. Det er en væsentlig og læseværdig bog om et hertugdømme, der opløstes ved hertugens død i 1580 og endnu et spændende bidrag til Sønderjyllands historie. Godt illustreret og stor litteraturliste.