Bøger / skønlitteratur / digte

Gabriela Mistral i udvalg (flere sprog)


Beskrivelse


Digte. Samling af chilenske Gabriela Mistrals (1889-1957) højstemte verdenslyrik med introduktion, noter og digtindeks.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 17. apr. 2018

Lyriklæsere kan glæde sig til en fin samling med inderlig og højstemt verdenslyrik af den chilenske forfatter Gabriela Mistral, hvis liv og digtning har været omgivet af myter og genstand for stor polemik i hjemlandet.

Gabriela Mistral, 1889-1957, var poet, lærer, diplomat og feminist. Hun modtog som den første latinamerikanske forfatter Nobelprisen i litteratur i 1945, men alligevel har hendes digtning i høj grad stået i skyggen af myterne om hendes personlighed og liv. I hjemlandet anså man hende nærmest for en helgen, der pga. én ulykkelig ungdomskærlighed, og sorgen over ikke selv at have født et barn, blev inspireret til at skrive sublim poesi i afsondret ensomhed. Som nationalt ikon blev hun senere misbrugt som emblem for Pinochets militærstyres patriarkalske orden og kvindesyn. Mistral digter om kærlighed, længsel, ensomhed, død, sorg og naturen og bruger begreber og skikkelser fra bibelen og latinamerikansk mytologi. Med introduktion, noter og digtindeks.

Det største udvalg vi har af Mistrals digte på dansk. Det er forholdsvis enkel, men dybt passioneret lyrik som besidder en smuk inderlighed. Flere af digtene er højstemte og er bl.a. som følge af Malene Boeck Thorborgs fine oversættelse, der følger digtenes rytme og musikalitet, velegnet til oplæsning.

På dansk har Peer Sibast oversat et udvalg af Mistrals lyrik i Mødrenes sangeElementære oder, 1982. Mistral er oplagt at sammenligne med landsmanden Pablo Neruda, hvis digte man fx finder i Elementære oderPå dansk har Peer Sibast oversat et udvalg af Mistrals lyrik i Mødrenes sange, 1982. Mistral er oplagt at sammenligne med landsmanden Pablo Neruda, hvis digte man fx finder i .


Kristeligt dagblad

d. 28. juli 2018

af

af

Peter Stein Larsen

d. 28. juli 2018