Bøger / skønlitteratur / biografiske romaner

Gadefejeren


Beskrivelse


Borgerrettighedskampen i USA og nazisternes forbrydelser under anden verdenskrig griber ind i nutidens skæbner med gadefejerens historie som omdrejningspunkt.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2012

af

af

Lone Hjerrild Jensen

d. 5. sep. 2012

Dette er en stor, episk roman, der handler om erindringer, kærlighed, skyld, mod og racisme. Publikum er den modne læser, som holder af at bevæge sig i flere epoker og flere lande med et stort persongalleri.

Lamont Williams, som lige har siddet i fængsel og fået arbejde som pedel i New York, er omdrejningspunktet i mange personers historier, der fortælles i løbet af romanen. Det er historien om Mandelbrot, en ældre patient, jøde og tidligere kz-fange, det er historien om Zignelik og hans forskning i USA's historie, og det er historien om Lamont selv og hans liv med skyld og kampen for at leve som et anstændigt menneske. Alle disse ingredienser krydret med kærlighed, mod, uretfærdighed og rørende øjeblikke. Sproget er udmærket og ret detaljeret og et stort research-arbejde danner grundlag for romanen. Elliot Perlman er født i Australien, uddannet jurist og har udgivet 3 romaner, hvoraf denne er den første oversat til dansk.

Andre relevante romaner med fokus på jøder under krigen og USA kunne være Huston Skæbnemærket og Oates Graverens datter - uden dog at være fuldt ud sammenlignelige med Perlman.

Borgerrettighedskampen i USA og nazisternes forbrydelser i 2. verdenskrig påvirker og griber ind i nutidens skæbner. Rammerne er sat og de skæbner, der er knyttet hertil, bliver fortalt i brede penselstrøg, momentvis med fin pennetegning. Alt sammen meget sympatisk beskrevet, engagementet er der, men der er mange personer at holde styr på, fortalt på mange sider.


litteratursiden.dk

d. 1. nov. 2012

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 1. nov. 2012

En lang række tilsyneladende helt uafhængige historier flettes sammen i Perlmans roman, som er stor, uforglemmelig og fantastisk flot fortalt. "Hukommelsen er en egenrådig hund. Du kan ikke kalde den ...


Jyllands-posten

d. 22. sep. 2012

af

af

Jakob Levinsen

d. 22. sep. 2012


Weekendavisen

d. 5. okt. 2012

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 5. okt. 2012