Bøger / skønlitteratur / roman

Gale hunde


Beskrivelse


Tennas bror Christian blev dræbt som udsendt under krigen på Balkan. Tyve år efter vil hun lave en film om ham. Tilfældigt kommer hun i kontakt med den kroatiske flygtning Doric og de rejser til Kroatien.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2015

af

af

Jette Landberg

d. 20. maj 2015

Tennas bror Christian blev dræbt som FN-soldat i Kroatien i 1995. Her 20 år efter samles en gruppe veteraner, der alle er prægede af krigen. Historien om hvordan krig mærker alle for livstid, kan læses af både mænd og kvinder og kan bruges som baggrund for en diskussion om krig.

Krig er kompliceret, og det vises tydeligt i denne historie om Tenna, der vil lave en film om sin døde bror og veteraner fra krigen i Eksjugoslavien, der alle er mærkede for livstid. Tilfældigt kommer hun i kontakt med den kroatiske flygtning Doric, hun forelsker sig i ham og tager sammen med ham til Kroatien, et land der langtfra er kommet over krigen. Bogen skildrer hvordan krig ikke er sort og hvid, det er ikke enkelt, og historien om Christian er heller ikke den, som hun har fået fortalt. Forfatteren er bachelor i historie og film, hun har skrevet børne- og ungdomsbøger siden 1990 og debuterede som voksenforfatter med (Intet nummer), en thriller om stalking. Hun er leder af Skriveskolen Hemingway.

Man bliver grebet af skildringen af veteraners og flygtninges psykiske mén. Også Balkan krigens meningsløshed skildres fint. Der er optræk til en spændingshistorie men den bliver ikke rigtig udfoldet.

Jens Henrik Jensens "Oxen-trilogien" har en krigsveteran som omdrejningspunkt, men mere fokus på spændingen. Krigsveteran for altid er 5 veteraners historier fra udsendelser i 1990'erne.


Berlingske tidende

d. 25. okt. 2014

af

af

Eva Pohl

d. 25. okt. 2014


Kristeligt dagblad

d. 25. juli 2015

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 25. juli 2015


Weekendavisen

d. 26. juni 2015

af

af

Klaus Rothstein

d. 26. juni 2015


Standart

Årg. 29, nr. 3 (2015)

af

af

Rasmus Steffensen

Årg. 29, nr. 3 (2015)