Bøger / skønlitteratur / roman

Gamle Goriot


Beskrivelse


Den gamle martyr Goriot lever et lurvet liv i 1800-tallets Paris, hvor han udnyttes hensynsløst af sine to døtre. For læsere af klassikere.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2022

af

af

Hanne Rønberg

d. 25. mar. 2022

Den gamle martyr Goriot lever et lurvet liv i 1800-tallets Paris, hvor han udnyttes hensynsløst af sine to døtre. For læsere af klassikere.

Den tidligere nudelfabrikant Goriot har ofret alt for at støtte døtrene i deres ægteskaber og lever nu et usselt liv i et pensionat, hvor vi præsenteres for de øvrige pensionærer. Den unge lykkeridder, Eugéne Rastignac, stræber efter at blive en verdensmand og involveres med Goriots døtre og den parisiske overklasse. Honoré de Balzac anerkendes ofte som den moderne romans fader, og her er den klassiske tragedie nyoversat og med ændret titel fra tidligere Far Goriot.

Der er fortættet dramatisk lidenskab på flere planer, og både over- og underklassen beskrives detaljeret. Personernes skæbner flettes sammen i et patriarkalsk og hierarkisk opdelt samfund med dets amoral og skamløshed. Især de mandlige hovedkarakterer Goriot, den opofrende far, Rastignac, den næsten uskyldige student og til dels den lyssky Vautrin, har flere nuancer, mens døtrenes hensynsløshed og pikante affærer bliver mere overfladisk portrætteret: Klassekampen er mændenes. Handlingen er realistisk og kædes sammen mellem de fine og fattige parisiske kredse, og sproget og dialogerne flyder. Især miljøbeskrivelserne i begyndelsen er fremragende.

Romanen kan sammenlignes med Jane Austens Stolthed og fordomAnna Karenina. Bind 2 i forhold til intriger, lidenskab og det bedre borgerskab i England og med Anna Karenina i forhold til ulykkelige familier og uskyldstabRomanen kan sammenlignes med Jane Austens Stolthed og fordom i forhold til intriger, lidenskab og det bedre borgerskab i England og med Anna Karenina i forhold til ulykkelige familier og uskyldstab.


Kristeligt dagblad

d. 5. mar. 2022

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 5. mar. 2022


Jyllands-posten

d. 8. okt. 2022

af

af

Niels Lillelund (f. 1965)

d. 8. okt. 2022


Politiken

d. 16. apr. 2022

af

af

Matthias Dressler-Bredsdorff

d. 16. apr. 2022