Bøger / faglitteratur

Gamle København : nye historier og fotos fra en svunden tid


Beskrivelse


136 fortællinger om punktnedslag i københavns historie. Om såvel kendte som ukendte indbyggere, forsvundne lokaliteter, bygninger, gadenavne, begivenheder mm.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 2016

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 21. okt. 2016

Larsen er tilbage med en endnu en omgang underholdende historier om København. For interesserede i byens historie.

Journalist Jørgen Larsen (f. 1947) er manden bag en populær klumme i Berlingske om København. Klummerne er tidligere udgivet i Gamle KøbenhavnGamle KøbenhavnGamle København og (Flere historier), samt en samlet udgave i 2014 (Samlet udgave). Nu er Larsen klar med 136 nye artikler som også tidligere har været bragt i Berlingske, men ikke før været udgivet i bogform. Hver artikel er på 2 sider og består af et stort billede/fotografi og en afsluttet tekst. Qua en række punktnedslag i byens historie, får vi historier om såvel kendte som ukendte indbyggere, forsvundne lokaliteter, gadenavne, begivenheder, og meget mere. Der er ikke ingen rød tråd i rækkefølgen af artiklerne. Er i solid hardback (A4) og bagerst findes stedregisterJournalist Jørgen Larsen (f. 1947) er manden bag en populær klumme i Berlingske om København. Klummerne er tidligere udgivet i og (Flere historier), samt en samlet udgave i 2014 (Samlet udgave). Nu er Larsen klar med 136 nye artikler som også tidligere har været bragt i Berlingske, men ikke før været udgivet i bogform. Hver artikel er på 2 sider og består af et stort billede/fotografi og en afsluttet tekst. Qua en række punktnedslag i byens historie, får vi historier om såvel kendte som ukendte indbyggere, forsvundne lokaliteter, gadenavne, begivenheder, og meget mere. Der er ikke ingen rød tråd i rækkefølgen af artiklerne. Er i solid hardback (A4) og bagerst findes stedregisterJournalist Jørgen Larsen (f. 1947) er manden bag en populær klumme i Berlingske om København. Klummerne er tidligere udgivet i og (Flere historier), samt en samlet udgave i 2014 (Samlet udgave). Nu er Larsen klar med 136 nye artikler som også tidligere har været bragt i Berlingske, men ikke før været udgivet i bogform. Hver artikel er på 2 sider og består af et stort billede/fotografi og en afsluttet tekst. Qua en række punktnedslag i byens historie, får vi historier om såvel kendte som ukendte indbyggere, forsvundne lokaliteter, gadenavne, begivenheder, og meget mere. Der er ikke ingen rød tråd i rækkefølgen af artiklerne. Er i solid hardback (A4) og bagerst findes stedregister.

I lighed med Larsens tidligere bøger er der tale om en velskrevet og underholdende udgivelse. Den er let at læse og mens man bliver klogere på den by man troede man kendte, bliver man tillige udsat for megen underfundig humor. Lidt ærgerligt er det at man stadig ikke har forsynet serien med et oversigtskort hvor de omtale lokaliteter placeres. Dette og den manglende systematik, giver bogen et lidt rodet udtryk, men for lystlæsere betyder dette intet.

Af gode bøger om samme emne findes fx København rundtKøbenhavnerne og KøbenhavnerneAf gode bøger om samme emne findes fx København rundt og .


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2011

af

af

Sune Hundebøll

d. 7. okt. 2011

En rigtig københavnerbog der henvender sig til de mange læsere som dykker ned i hovedstadens historie og topografi.

Forfatteren Jørgen Larsen er mag.art. i litteraturvidenskab. Han skriver en ugentlig klumme i Berlingske tidende om det gamle København. Han har desuden medvirket ved flere bogudgivelser om byen. I korte afsluttede tekster beskrives en lang række kendte og ukendte lokaliteter og personer fra Københavns fortid. Læseren møder blegemænd, et væld af forlystelser og føres ad byens veje og broer gennem byen. Det hele er skrevet i et levende og fortællende sprog. Bogen kan læses fra ende til anden, men de enkelte tekster kan også stå alene.

Beskrivelser af Københavns historie er der mange af. Denne bog falder i forlængelse af forfatterens bog fra 2010 med samme hovedtitel. Han har desuden udgivet Fra det gamle København og bl.a. medvirket i tilblivelsen af Amalienborg, 2010.

En af de bedre bøger om Københavns historie.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2010

af

af

Søren Møller

d. 27. sep. 2010

89 korte artikler for københavnere og andre, som vil læse veldrejede historiske glimt fra hovedstaden fra 1700-, 1800- og begyndelsen af 1900-tallet.

Her bringes 89 korte artikler som punktnedslag i Københavns historie. Fx om uroligheder ved Storkespringvandet i 1894, grevinden fra Bagsværd, Landmandsbankens krak og Grundtvigkirkens opførelse, men også bredere emner tages op som byplanlægning, togtrafik, vandforsyning, værtshusliv og dagrenovation. Hver historie er på ca. én side og forsynet med et gammelt, velvalgt s/h foto. Historierne lægger meget vægt på sjove og kuriøse detaljer, samtidig med at der også bringes historiske overblik, og fortællestilen er interessevækkende, veldrejet og nem læselig. Forfatteren angiver ikke nogen kilder, men han må have læst og hentet oplysninger i mange andre bøger om København og vandret mange ture i byen for at skabe disse historiske glimt. Artiklerne har været bragt som klummer i Berlingske tidende.

Der er skrevet rigtig meget om København, og alle bogens emner kan man finde beskrevet andre steder. Men fortællestilen er helt forfatterens egen, lidt i stil med den måde, som blandt andre Palle Lauring og Godfred Hartmann skrev lokalhistorie på.

89 interessevækkende og velskrevne artikler om en lang række emner fra Københavns historie.


Berlingske tidende

d. 15. okt. 2010

af

af

Ulrik Langen

d. 15. okt. 2010


Kristeligt dagblad

d. 16. okt. 2010

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 16. okt. 2010


Militært tidsskrift

Årg. 140, nr. 4 (2011)

af

af

Poul Grooss

Årg. 140, nr. 4 (2011)