Bøger / skønlitteratur / roman

Genfærdsgeneralen : roman, krimi


Beskrivelse


Krimi som udspilles i Louisiana, hvor Dave Robicheaux arbejder med opklaringen af nogle usædvanlige brutale kvindemord, mens et filmhold er ved at optage en film om Den Amerikanske Borgerkrig.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Månson

d. 18. dec. 2018

Burkes 6. bog om politimanden fra Louisiana, Dave Robicheaux, er efter min mening den hidtil bedste, Burke har endegyldigt fundet en balance mellem at formidle sit moralske indhold og den -især i starten af serien - uhæmmede vælten i vold. I Robicheaux' hjemby optages en film om Borgerkrigen. Filmen finansieres delvist af en New Orleans-mafioso, der er opvokset i byen. Samtidigfindes ligene af et par brutalt lemlæstede pigebørn. En lynchning, DR oplevede som barn, spiller åbenbart også ind, men da han bliver for nærgående, dopes den tørlagte AA-detekti v med etLSD-lignende præparat, der giver syner. Det er også indviklet, men fortælles flot og medrivende i en atmosfære, der emner af cajun og zydeco, med en meget hel hovedperson og et overbevisendegalleri af bipersoner. Burke er stadigvæk ikke for de sarteste, men han har styr på sit stof i denne flotte gennemkomponerede og anderledes krimi.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2011

af

af

Lene Kristiansen

d. 13. sep. 2011

Elskere af krimier i Chandler-traditionen og James Lee Burke især kan glæde sig over, at serien med Dave Robicheaux nu ser ud til at blive genudgivet - ganske vist med nr. 6 i serien først.

Der er indtil nu kommet 17 bøger med den desillusionerede, men retfærdighedssøgende og reelle strisser Robicheaux fra Louisiana, hvor korruption, grådighed og hård kriminalitet er en del af dagligdagen, og hvor der stadig er et kæmpe socialt gab mellem at være sort og hvid. Her noget massivt konkretiseret ved, at alle de sorte taler et eget afsnubbet sprog. Bogen er skrevet i 1993 og handler om opklaringen af et par brutale kvindemord og ikke mindst hvad penge kan gøre, tilsat en portion blakket Hollywood glamour. Genfærdet af en sydstatsgeneral får en særlig betydning. Lee Burke bevæger sig i hele sprogspektret fra stor poesi og følsomhed til udmalede perversiteter, og hans sociale indignation får fuldt spillerum i Robicheaux, hvis liv har budt på en Vietnam-krig og store personlige tragedier og prøvelser. Der er rå sydstatsstemning og god tid i Genfærdsgeneralen.

Connellys L.A. politimand, Harry Bosch, er gjort af samme stof, men i et miljø og med en stemning, der rækker langt tilbage i tiden, har Burke skabt sit helt eget univers. Tidligere udg. af Genfærdsgeneralen er fra 2000.

Burke er garant for dvælende sydstatsstemning og ret meget hårdkogt miljø i sin serie med Robichaux, hvor denne er nr. 6 i serien, sidst udkommet i 2000 og sikkert tyndslidt alle vegne.


Berlingske tidende

d. 27. apr. 1994

af

af

Henrik List

d. 27. apr. 1994


Weekendavisen

d. 10. juni 1994

af

af

Ulrik Høy

d. 10. juni 1994


Politiken

d. 7. dec. 1994

af

af

Bo Tao Micha¨elis

d. 7. dec. 1994


Jyllands-posten

d. 27. apr. 1994

af

af

Lars Ole Sauerbberg

d. 27. apr. 1994


Det fri aktuelt

d. 30. apr. 1994

af

af

Preben B. Christensen

d. 30. apr. 1994