Bøger / faglitteratur til børn

Giftige svampe

22. årgang (1983), nr. 2 af Natur og Museum

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Larsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Et lille tyndt hæfte med en indbydende forside. I de senere år har interessen for svampe, og vel især spisesvampe, været stigende. Der findes en del svampebøger, men til forskel fra disseomhandler dette hæfte kun de giftige svampe. Efter et par indledende kapitler med generelle og historiske oplysninger gennemgås de fem forskellige typer af svampegifte. Herunder omtalestungmetaller i svampe. Der forklares grundigt, hvorledes giftene påvirker den menneskelige organisme. Dette kapitel er nødvendigvis - ret vanskeligt tilgængeligt, da det kræver en vis indsigt ibiokemi. Dernæst et kort kapitel om hatsvampenes bygning og til sidst et godt kapitel, hvor svampene gennemgås efter graden af giftighed. Hver enkelt svamp beskrives, og der advares om evt.forvekslingsmuligheder. Illustrationerne er fine farvefotos. Det er et udmærket hæfte, som bør stå på hylderne alle de steder, hvor man har svampebøger. Når man har læst eksemplerne påforgiftningstilfælde, har man ikke lyst til at prøvesig frem med ukendte svampe mere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Lorentzen (børn)

d. 18. dec. 2018

I en populærvidenskabelig form fortæller museumspædagog, cand. scient. Torben Gang Rasmussen om samtlige dødeligt giftige eller meget ubehageligt virkende svampe, som kan forveksles med godeog værdsatte spisesvampe, som er fundet i Danmark. I alt 21 giftige svampe beskrives ledsaget af gode farvefotografier, desuden omtales de svampe, som giver eller kan give en forbigåendeforgiftning. Cellegifte, nervegifte og andre giftstoffer gennemgås med bl.a. beskrivelse af forgiftningsforløbet. Tungmetaller i svampe advares der også imod. Hæftet har indholdsfortegnelse,litteraturhenvisninger og litteraturliste. På bagsiden 10 gode råd ved indsamling af svampe. Giftige svampe, som udgives som temahæfte i serien Natur og Museum, Naturhistorisk Museum, Århus,henvender sig til den hastig stigende mængde af interesserede indsamlere af vilde spisesvampe. Sammenlignet med andres svampefloraer, er dette den lettest tilgængelige samlede svampeflora overgiftige svampe. Anbefales til allevoksenafdelinger, og kan bruges af børnebibliotekets ældste lånere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Møller

d. 18. dec. 2018

Heftet omtaler de forskellige svampegifte, deres forekomst, kemi og virkemåde og beskriver kendte forgiftningstilfælde. Også giftsvampenes historie i forskellige kulturer omtales. Så er dernoget om svampenes anatomi og om forekomsten af problematisk høje mængder af tungmetaller i visse svampe. Heftets sidste tredjedel er en beskrivelse af Danmarks 22 giftige svampearter. Der vises etudmærket farvefoto af arten, og der er beskrivelse af dens udseende, biotop, arstidsforekomst, giftart, giftvirkning og mulige forvekslingsmuligheder med andre arter. Til slut 10 råd om indsamlingog brug af svampe og en kort litteraturliste. Andre svampebøger omtaler både spiselige, uspiselige og giftige svampe. Heftets beskrivelse afgiftene og deres virkning er mere uddybende end denfindes de fleste andre steder. Heftet udkom første gang i 1983. 2.udgaven medtager ny viden og 2 arter, som siden er erkendt som giftige.


Svampe

nr 9 (1984)

af

af

Susanne Thorbek

nr 9 (1984)