Bøger / skønlitteratur / roman

Glas og aske


Beskrivelse


Et portræt af Lili, hendes ægteskaber og liv, hvor privatliv og det 20. århundredes historie smelter sammen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2011

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 5. apr. 2011

Glas og aske er en stor og bredt fortalt roman, som kan læses af de mange romanlæsere, dog nok mest de kvindelige. Også til læsere af historiske romaner, da nogle af det 20. århundredes store begivenheder kædes sammen med hovedpersonens historie.

Ann Syréhn Tomasevic er debuterende svensk gymnasielærer. Fortælleren er den svenske journalist Amanda, som har arvet en fin og dyr ring fra Lili. Amanda har altid anset Lili for at være fattig, så hvor har hun ringen fra? Amanda opsøger Lilis venner og familie og efterhånden stykker hun Lilis historie sammen. Lili er født i 1884, hun vokser op i en velstående familie i Alsace. Første verdenskrig betyder ændringer for alle, Lili bliver gift og flytter til Wien. Hendes ægteskab er ikke godt, og hun forlader manden, flytter til Berlin, hvor hun finder sit livs kærlighed. Fra Berlin går turen til New York, hvor alt kan lade sig gøre, indtil børskrakket sætter en stopper for det. Lili vender tilbage til Berlin, bliver gift med en jødisk mand, men igen ændrer verdenshistorien hendes liv med nazisternes fremmarch. Forfatterens sprog er levende og godt, hun har godt greb om de historiske begivenheder og hendes tidsbilleder virker meget præcise.

Umiddelbart kom jeg til at tænke på Borte med blæsten og Glaspaladset.

Alt i alt et stort og flot fortalt portræt af en kvinde, hvis liv er præget af kærlighed og store tragedier. Lili er en kvinde, som ikke er bange for at gå sine egne veje, og jeg synes hendes historie er troværdig og den fangede mig lige fra starten.


litteratursiden.dk

d. 25. apr. 2011

af

af

Louise Tranborg

d. 25. apr. 2011

To kvindeskæbner, vidt forskellige, men begge med en historie at fortælle. Denne roman rummer så meget, at det kan være svært at beskrive med så få ord, som jeg her har til rådighed. Journalisten Aman...


Berlingske tidende

d. 15. apr. 2011

af

af

Else Cornelius

d. 15. apr. 2011


Kristeligt dagblad

d. 25. juni 2011

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 25. juni 2011