Bøger / skønlitteratur / roman

Glemsel og erindring


Beskrivelse


Om Jons skæbne fra 1970'ernes møde med narko og marxisme i Danmark, over hans konfrontation med praktisk socialisme i Østtyskland, til endestationen i New York i midten af 1980'erne.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Hjøllund

d. 18. dec. 2018

Det er en lang og traditionsrig genre Stig Dalager skriver sig ind i med denne stort anlagte udviklingsroman, der er en fortsættelse af Jon fra 1986.1 en periode på ti år følges hovedpersonensudvikling fra 70'ernes marxistiske studentermiljø i Århus, over mødet med den 'virkeliggjorte' socialistiske utopi i Østtyskland frem til afslutningen i 1987 i New York, hvor Jon har tagetmidlertidigt ophold i sin rastløse og eksistentielle søgen efter steder og mennesker, som kan bekræfte hans egne forventn inger og drømme. Med et stort og omfattende persongalleri og et tætvævethandlingsforløb, der fører læseren gennem mange forskellige miljøer og ind i hovedpersonens indre univers af drømme og erindringer, lægger romanen et snit ned gennem de sidste ti års historie,samtidig med at det er et hudløst portræt af idealisten og drømmeren Jon, der er i slægt med både Lykke-Per og Jørgen Stein. Måske har ambitionerne været lidt for store i retning af at få 'dethele' med, for undertiden erforfatteren ved at miste grebet om sin fortælling og sine personer, der bliver diffuse og uden kunstnerisk nødvendighed. Tilbage står dog det faktum at romanen i sinvilje til at tænke historisk over den nærmeste fortid er et væsentligt bidrag til den samtidsskildrende danske roman.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. dec. 2018

Romanen fortsætter den historie om Jon Bæksgård, der begyndte i Jon - Når mørket smiler, 1986. Denne afsluttende del af beretningen om den vage Jon har altså nogle været nogle år undervej s -men fortsætter ellers beretningen fra året 1975, hvor 1. del slap ham. Nyt er det, at Dalager indlæggeren fortæller; pigen Sine, der blev introduceret i 1. del fortæller her indskudt om sit egetliv og sin relation til Jon, og det bliver så hende, der på baggrund af Jons dagbøger skriver romanen. - 2. del følger Jon i Århus, hvor et møde med narkomiljøet, hvor han ellers vil det så godt,bliver fatalt og grundlægger hans senere død. Han bliver optaget af 70'ernes marxisme, tager til DDR, hvor han møder teorierne omsat i uskøn praksis, tager derefter til Amerika - et kort ophold iMexico og derefter forbliven og død i New York, hvor han går i opløsning og findes slemt tilredt, død efter et fald fra stor højde, som der står. Og det kunne næppe ende anderledes med Jon og hanskonfrontationer medvirkeligheden og dens poler. Som roman har 2. delen de samme dyder og lyder som 1. delen: i passager fortætter sprog og stemninger sig, så man fanges, i andre bliver intetrigtigt vedkommende. En ambitiøs og sympatisk, men ikke helt vellykket beretning om et menneske og en tid, der vil være anvendelig som 1. delen, som næsten må forudsættes læst som baggrund fordenne ganske voluminøse fortsættelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2009

af

af

Sanne Caft

d. 24. juli 2009

Et selvstændigt, indledende bind i serien om Jon Bæksgård. Her er en roman til de læsere, der tør kaste sig ud i intellektuelle, debatterende og kringlede romaner. Stig Dalager er bl.a. kendt fra historien om H.C. Andersen: Rejse i blåt, der kom i 2004 og To dage i juli, 2002 om Stauffenbergs attentat på Hitler under 2. verdenskrig. Hertil en bred produktion af både skuespil, artikler og romaner.

Romanen følger Jon fra 1975-1985 fra ungdommen til de første skridt af voksenlivet. Han drives af udlængsel og behov for, at der skal ske noget. Han drager til Østtyskland, nærmere bestemt Leipzig i DDR-tiden og oplever socialisme på nærmeste hold, inden han foreløbigt ender som ung advokat i metropolen New York. Sideløbende med Jons oplevelser fortælles om hans drømme, som tager ham og dermed læseren langt ud over de to årtiers virkelighed. På forsiden ses muren mellem de to tysklande; overmalet med graffiti og med en ensom skikkelse, der vender væk fra tilskueren.

I 1986 kom introduktionsromanen Jon : når mørket smiler, i 1992 kom 2. del Glemsel og erindring. I 1995 kom bøgerne i samlet udgave: Glemsel og erindring. Nu kommer Glemsel og erindring, den oprindelige 2. del i hardback og med en forside, der matcher de to efterfølgende bind i serien: Skyggeland, 2007 og Labyrinten, 2005.

Selvstændigt bind i serien om Jon. En episk, kalejdoskopisk, myldrende fortælling om udlængsel, samfundet, personlig udvikling og identitet.


Berlingske tidende

d. 16. feb. 1993

af

af

Jens Kistrup

d. 16. feb. 1993


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 6, nr. 5 (1992)

af

af

Annette Christoffersen

Årg. 6, nr. 5 (1992)


Jyllands-posten

d. 29. okt. 1992

af

af

Hans Andersen

d. 29. okt. 1992


Information

d. 29. okt. 1992

af

af

Peter Poulsen

d. 29. okt. 1992


Information

d. 29. okt. 1992

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 29. okt. 1992


Det fri aktuelt

d. 16. nov. 1992

af

af

Liselotte Wiemer

d. 16. nov. 1992


Tidehverv

Årg. 67, nr. 6 (1993)

af

af

Kristian Østergaard

Årg. 67, nr. 6 (1993)


Weekendavisen

d. 30. okt. 1992

af

af

Bo Green Jensen

d. 30. okt. 1992