Bøger / faglitteratur

Glimt af færøsk kultur


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. apr. 2011

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 15. apr. 2011

En kort introduktion til færøsk kulturhistorie som henvender sig til folk med interesse for Færøerne og nordens historie, turister og skoleelever.

Glimt af færøsk kultur af Niels Bak er en lille appetitlig introduktion til Færøerne. Egentlig er det uretfærdigt at kalde den lille, for godt nok fylder den mindre end 100 sider, men den kommer så godt rundt om den færøske essens, at man kan sige, den er et destillat af Færøerne. Med smukke billeder introduceres vi til det færøske samfund, dets historie og kulturarv. Vi hører om fiskeri og fangst - også grindehvalfangst. Der fortælles om det færøske flag, den færøske hest, den færøske dragt, færøsk dans, færøbåden, om traditionelle huse og kunst. Bogen er overskueligt opbygget og indeholder en meget udførlig indholdsfortegnelse, der til fulde kompenserer for det manglende register. Bogen kan anbefales til alle, der fx skal rejse til Færøerne, eller til skoleelever, der skal skrive opgave om landet. Den kan også bruges til at give et indirekte indtryk af Danmarks rolle som kolonimagt fx med kravet om monopolhandel.

Der er udgivet mindre faktabøger fx Færøerne af Peter Bering og Færøerne af Peter Bejder, der begge er rettet mod skoleelever. Færingernes land : historien om den færøske nutids oprindelse af Hans Jacob Debes fra 2001 med vægt på den færøske identitet og voksende nationalisme.

En letlæst og saglig gennemgang af den færøske kulturarv, som vil kunne finde bred anvendelse.