Bogen formidler teori og forskning inden for by- og landskabsarkitektur. Den primære målgruppe vil være undervisere, forskere eller studerende på de højere læreranstalter, men også byplanlæggere og andre, der arbejder med feltet, kan her følge med i de nyeste tendenser, når ny viden skal omsættes i praksis.
Antologien sætter fokus på de nyeste tendenser inden for byudvikling med emner som erhvervenes globalisering, integration af bysamfund, udviskningen af land/by begrebet og om individets relation til fællesskab og samfund. Med en række analyser og eksempler formidles der viden om de by- og landskabsmæssige forandringer, og hvilke konsekvenser det har for mennesker og samfundet. Transformationen giver nye perspektiver på bosætning, på opfattelsen af land/by, og hvordan byplanlæggerne kan spille en aktiv rolle. Som eksempel nævnes bl.a. den østjyske millionby. Der er også et kapitel om borgerinddragelse. Det er en tæt skrevet tekst med et komplekst indhold. Forfatterne er primært forskere fra Arkitektskolen i Aarhus.
Byplanlægning - et produkt af tiden, 2010 viser eksempler på byplanlægningen siden 1945. Landsplanredegørelse, 2006 giver forudsætningerne for nyudvikling.
Antologiens hensigt er at fastholde et kritisk engagement i den fremtidige planlægning af de grænseløse byer. Med viden, indsigt og eksempler på de by- og landskabsmæssige forandringer, der allerede præger samfundet, giver forskerne bud på muligheder for handling. En vigtig bog primært for akademikere.