Bøger / faglitteratur til børn

Grævling


Beskrivelse


Bl.a. om fødsel og opvækst, levesteder, formering, føde, levevis og livscyklus, trusler mod bestanden samt spor efter grævling.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2003

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 26. mar. 2003

Danmarks største landrovdyr - den fascinerende grævling, som kun få desværre får at se i fri natur - er tidligere beskrevet i få særskilte bøger om dyret, samt selvfølgelig i afsnit i andre værker. Senest udkom Lars Henrik Olsen Grævlingen og dens unger (2001), men de to bøger opfylder forskellige behov og er ikke helt sammenlignelige, bl.a. fordi LHOs bog er læsepædagogisk bearbejdet. Denne nye bog er sværere at læse og har samtidig en lidt bredere målgruppe bestående af især gode læsere på 9-14 år. Opgaveskrivere og naturinteresserede kan her finde de mest basale oplysninger om grævlingens historie, levevis og livscyklus, og det hele formidles i den sædvanlige form for den type samproducerede bøger med flotte farveillustrationer og layout med faktabokse og billedtekster til at supplere den øvrige informative tekst. Bogens engelske forlæg skinner igennem et par steder, og der er kun indsat et kort afsnit bagest om grævlingen i Danmark sammen med en oversigt over nogle gode steder at søge mere information. De eksisterende bøger om grævlingen supplerer hinanden, så emnet nu er dækket fint ind for børn. I samme forlagsserie udkommer samtidig en bog om ræven, og desuden annonceres fire bøger mere om hare, odder, pindsvin og rådyr allerede i bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2003

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 26. mar. 2003

Grævlingen er et sky natdyr og virker - trods hjemligt - som et ret eksotisk dyr, fordi så få ser det. Den lille bog beskriver grævlingens forhold i England, men de ligner meget danske forhold, så det er en ganske anvendelig bog. Den letlæste - målgruppen er 4.-6. klasse - tekst er forholdsvis begrænset, men får alle de vigtigste aspekter med: placering i mårfamilien, fødsel, levesteder, føde og trusler mod bestanden. Bokse undervejs fortæller nyttige detaljer, som uddyber kendskabet. En side sidst i bogen beskæftiger sig med spor, der kan indikere tilstedeværelsen af en grævling. En lille ordliste, et kort afsnit om specielt danske forhold samt en medialiste gør bogen godt anvendelig til emnearbejde. Billedmaterialet er primært fine farvefotos, men enkelte farvetegninger supplerer godt. Bogen indgår i serien Dyr - tæt på. Grævlingen og dens unger fra 2001 har yngre læsere som målgruppe.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 44 (2003)

af

af

Niels Peter Riising

Årg. 120, nr. 44 (2003)



Informationer og udgaver