Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Grimms eventyr : et udvalg


Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

1. udgave af denne omfattende eventyrsamling kom i 1970 og har nu fået en tiltrængt afløser med 2. udgaven, i samme format og med alle Svend Otto S' illustrationer i behold. Samlingen rummerikke færre end 35 af Grimms eventyr, både de meget kendte og de mindre kendte. De er oversat til et godt og mundret dansk og gengivet i den korte og enkle form, der har sin rod i den mundtligefortælletradition. Svend Otto S' mange sort-hvide illustrationer i forskellige formater er i høj grad med til at understrege og uddybe stemningen i det enkelte eventyr. Flere af eventyrene findesselvfølgelig andre steder, men denne brede samling er en oplagt udvidelse af børnebibliotekets samling af folkeeventyr, hvor den gamle udgave er slidt op. Oplæsning fra ca. 5 år, selvlæsning fraca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

Hermed udsendes 2. udgave af Grimms Eventyr, der udkom første gang i 1970, og som indeholder 35 eventyr. Der er ingen ændringer sammenlignet med første udgave bortset fra, at forsiden harmotiv i farver fra »Den bestøvlede kat«. Det er en herlig og magtfuld samling af kendte og mindre kendte eventyr, der lukker læseren ind i et forunderligt, broget og besættende univers, hvor detalmentmenneskelige hele tiden er for hånden. Her er f.eks. »Tornerose«, »Mor Hulda«, »Snehvide«, »Kong Drosselskæg«, »Den tapre skrædder« og »Rumleskaft«, der alle foreligger i billedbogsudgaver,samt lidt mindre kendte som f.eks. »Huset i skoven«, »Doktor Alvidende« og »Den kloge Else«. Samlingen har et tiltalende lay-out, og Svend Otto S' s/h stregtegninger er en fornøjelse at gå påopdagelse i. Der er nerve og plasticitet i hver eneste illustration, der indfanger de skiftende stemninger på eminent vis. Eventyrene, der bør kendes af alle børn, kan selvlæses fra 4.-5. kl., ogde kan desuden anvendes tiloplæsning og samtale i bh.-3. kl. Så hvis den første udgave trænger til udskiftning/supplering er her en relevant mulighed.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 5. apr. 2019

77 eventyr af brødrene Grimm og bearbejdet af Ingerlise Koefoed efter Carl Ewalds oversættelse. De er fortalt i moderne mundret sprog og udgaven kan bedst sammenlignes med Anine Ruds fra G. B. 70. Disse to udgaver har dog kun 23 fortællinger til fælles. Langt de fleste af fortællingerne er kendt i forvejen. Om de er børnevenlige er en smagssag, men mange børn tilfredsstilles givetvis ved spændingsmomenterne, og ved at retfærdigheden sker fyldest. Også det poetiske tiltaler mange børn i en tid, der ellers er udpræget realistisk. Illustrationerne er en temperamentssag, ikke så romantiske som Sv. Otto S. i Anine Rud-udg. eller Trnka's i Fremadudg. (1964), men de sort/hvide tegninger afvekslende med dobbeltark med børneglade farve-ill., er i en meget prægnant stil, der svarer fint til eventyrernes indhold. Ill. er Werner Klemke. Til højtlæsning fra 7 år, selvstændig 10. Stort format. For alle børnebiblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Bogen er et digert værk på ialt 430 sider. Den indeholder ca. 80 eventyr, gammelkendte som Askepot, men også mindre kendte som »Den dovne Henrik«. Fabler om dyr indtager en trediedel af bogen. Bogen er med dejlige store typer, og illustreret med træsnit-agtige sorte tuschtegninger. Tilbage er spørgsmålet om nutidige børn forstår den barske humor, der er i historier, hvor kraftig morallære, skærsilden, dommedag og de dødes verden indgår, hvor overnaturlige kræfter griber ind. Har vore nutidige børn kendskab nok til datidens religion, moral og tankeverden? - for uden den viden vil gruppen af selvstændige læsere nok indskrænke sig til ganske få omkring 12-års alderen. Som oplæsningsbog (med en voksens tålmodige forklaren) vil den kunne læses for 7-årige, men om det ikke bliver en uhyggelig godnathistorie med efterfølgende mareridt, er det store spørgsmål!.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Dagmar Nielsen

d. 19. dec. 2018

Med denne udgivelse udfyldes et savn, der må have været mærkbart alle steder. Her findes alle de kendte samt nogle mindre kendte eventyr i Anine Ruds sprogsikre gendigtning. Den kan man læse højt. Den let læselige typografi samt Svend Otto S.'s smukke og dækkende illustrationer vil også sikre bogen mange selvlæsere. Anbefales meget.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Bent Sverrild

d. 19. dec. 2018

Eventyrene behøver ingen præsentation. Om udgaven følgende: indeholder 35 eventyr, der er repræsentative for den Grimm'ske samling på 175 stk. Bearbejdelsen ligger mellem G. Janus Hertz' meget forenklede (i 6 eventyr af brødrene Grimm. Illustrationsforlaget) og M. N. Hansens, der er ret langstrakt og for nær de oprindelige udg., i hans 2.-binds udg. Eventyr for børn og voksne, samlede af Brødrene Grimm. Nyt Bogforlag, Odense). Fru Rud har fortalt eventyrene godt, og illustrationerne af Svend Otto S. (sortkridt- eller kultegninger) understøtter med deres ret slørede konturer stemningen på udmærket måde. Bør findes i skolebiblioteket.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2001

af

af

Bente Nielsen

d. 12. dec. 2001

En bred vifte af Brødrene Grimms kendteste eventyr er i denne udgave illustreret af Cato Thau-Jensen. Han gør det utraditionelt og flot, og det er uomtvisteligt, at hans vilde og farvestrålende tegninger passer godt til eventyrernes barske verden. De er her alle. De underskønne prinsesser, de frygtindgydende hekse, de onde stedmødre, de vældige kæmper, de underkuede børn og de unge, smukke prinser. Skønnest er dog fiskerens kone fra Muddergrøften, mens kæmpen som den tapre skrædder dyster med umiskendeligt ligner en kendt politiker, og ingen Rødhætte har vel før mødt så styg en ulv. Alle personer er meget udtryksfulde, og naturen, især træerne, lever helt med i alle begivenheder. Der er brugt stærke, varme farver i dristige sammensætninger, der passer godt til eventyrernes dramatik. Ordene er gendigtede af Carl Ewald, og layoutet er fornemt med en tospaltet tekst, og små sort/hvide stregtegninger gør helhedsindtrykket let og elegant. En flot eventyrsamling, som kan nydes af både børn og voksne.


Land & folk

d. 22. nov. 1989

af

af

Nils Frederiksen

d. 22. nov. 1989


Jyllands-posten

d. 22. jan. 1990

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 22. jan. 1990


Land & folk

d. 14. feb. 1976

af

af

Eske Kaufmann Mathiesen

d. 14. feb. 1976