Bøger / skønlitteratur / roman

Guernseys litterære kartoffeltærteklub


Beskrivelse


Forfatteren Juliet Ashton skrev vittige klummer i London-aviser under 2. verdenskrig. Hun savner nu i 1946 en ny retning i livet, og i denne brevroman oplever læserne, hvordan hun gribes af øen Guernseys historie, dens beboere og deres livsmod.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2009

af

af

Beth Høst

d. 12. aug. 2009

Denne er til dem, der holder af en gedigen feel-good-bog, sådan én hvor man lever med personerne, og selvom det lyder som en kliché: er ked af at skilles fra dem, når bogen er slut.

Forfatteren nåede kun at skrive denne ene bog. Hun blev født i 1934 i West Virginia, USA og døde i 2007 efter at have arbejdet det meste af sit liv som bibliotekar. Ideen kom fra et ophold på Guernsey i 1976, hvor Shaffer hørte om livet under den tyske besættelse af kanaløerne under 2. verdenskrig. Hovedskikkelsen er forfatteren Juliet Ashton, og bogen består udelukkende af brevveksling mellem hende, veninden Sophie, forlæggeren Sidney og hendes nye venner på Guernsey. Forbindelsen til øen opstår, da svinefarmeren Dawsey Adams finder Juliets navn og adresse i en brugt bog og skriver til hende for at vide mere om den pågældende forfatter. Juliet - og læseren af denne dejlige men meget fragtmentariske historie, gribes af beboernes historie. Titlen stammer fra løgnehistorien, beboerne fortæller tyske vagter, der pågriber dem i spærretiden, og de må så videreføre denne bogklub. Både sult, nød og bøgernes evne til at holde modet oppe i svære tider er vigtige dele af fortællingen. Og et citat jeg absolut må videregive: "når man læser gode bøger, ødelægger man sin glæde ved dårlige bøger".

Fowlers Jane Austen-klubben og Noble: Læsekredsen er beslægtede.

God, gribende, velfortalt og menneskelig historie.


litteratursiden.dk

d. 14. sep. 2009

af

af

Britta Voergaard Poulsen

d. 14. sep. 2009

Debutroman om en litteraturklub oprettet ved et tilfælde. Skrevet i brevform, med dejlig feelgood-atmosfære og personligheder på stribe. Under 2. Verdenskrig var de britiske kanaløer totalt besat af t...


Berlingske tidende

d. 4. sep. 2009

af

af

Else Cornelius

d. 4. sep. 2009


Weekendavisen

d. 19. feb. 2010

af

af

Anne Knudsen

d. 19. feb. 2010