Henvender sig til en relativ smal målgruppe af kulturhistorisk, bygningshistorisk og lokalhistorisk interesserede. Særligt de som har fokus på bygningskulturen og miljøet, fx hvordan hedens opdyrkning historisk og kulturelt ændrede Danmark på godt og ondt.
Jørgen Hanneke (f. 1939) har professionelt arbejdet med bl.a. byplanlægning og han har en mangeårig passion for bygnings- og kulturhistorie. Han har skrevet en del artikler om emnet, men dette er hans første egentlige bog. Han har i sin rigt illustrerede bog udvalgt 18 hede- og skovejendomme i Jylland og fortæller med udgangspunkt i ovennævnte passion om dem, som dengang havde magten til at bygge med pragt i Jylland vejledt af københavnske arkitekter og havearkitekter. Det er de pragtboliger og ditto parker som undertitlen kalder "københavnerplantagerne i Jylland". Beskrivelsen er egnsopdelt og starter med Vadsøgaard i Nordvestjylland, sydvest for Skive. Her får direktør H.P. Hjerl Hansen bl.a. følgende karakteristik: "En mand af gammel dyd og dansk oprigtighed". Og bl.a. bliver det senere så populære Hjerl Hede Frilandsmuseum indviet i 1930.
Der findes ikke andre så detaljerede samlede bøger om dette rige stykke bygnings- og kulturhistorie. Dog om en af lokaliteterne fx Historien om Hjerl Hedes Frilandsmuseum af Finn Mygind.
En relativ smal målgruppe på større biblioteker, især nær lokaliteterne.