Bøger / faglitteratur

Guldet fra Moskva : finansieringen af de nordiske kommunistpartier 1917-1990


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2001

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 1. juni 2001

I bogen redegør en kreds af skandinaviske historikere for den sovjetiske finansiering af de nordiske kommunistpartier i tiden fra revolutionen i 1917 frem til USSRs kollaps i 1990. Morten Thing har redigeret denne undertiden lidt tørre, factsprægede fremstilling der tynget af sine mange tal og enkelte gentagelser fra land til land i øvrigt på overbevisende facon demonstrerer den stærke økonomiske afhængighed som de nordiske kommunistpartier befandt sig i overfor USSR gennem godt 70 år. Forhold der måske undervejs anedes af mange iagttagere, men som oftest ligeså hårdnakket blev benægtet af partiernes inderkreds. Forfatterne der har haft adgang til de sovjetiske arkiver, gør imidlertid op med hele og halve fortielser og dækmanøvrer idet de nøgternt og fordomsfrit afdækker de mange og ikke ubetydelige pengetransaktioner der fandt sted, ofte under konspiratoriske forhold. Heri afspejles så også tiden og vilkårene under hvilke kommunistpartierne måtte virke, en vinkel der ikke er den mindst interessante og som måske undervejs "drukner" lidt i de mange tal. I øvrigt med et forskningsmæssigt præg: omfattende noteapparat, bilag, gengivelse af officielle dokumenter m.v. En udgivelse med stærkt fagligt sigte - og i øvrigt ganske blottet for polemisk stillingtagen.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 27. feb. 2012

Bogen henvender sig til historisk og politisk interesserede i venstrefløjen.

Seks forskere fremlægger dokumentation for pengeoverførslerne "moskvaguldet", som foregik mellem Sovjetunionen og de nordiske landes kommunistpartier i perioden 1917-1991. Herunder også forskellige måder at overføre midler: Kontant, materiel, skjult støtte osv. Det indledende afsnit sætter historien i en international sammenhæng. Det længste kapitel (ca. 80 sider) handler om Sverige, mens resten er fordelt på de øvrige fire lande. Bogen er udpræget faktaorienteret, uden at tage stilling. Emnet har fået en (kortvarig) fornyet interesse efter at DKPs sidste formand Ole Sohn blev minister i den nuværende regering og som sådan vidende om overførslerne. Bogen bygger på russiske og østtyske arkiver, bl.a. fra Sovjetunionens og Østtysklands Kommunistiske Partier og Komintern, som blev åbnet efter 1992, samt fra udtalelser fra og interviews med de involverede russere. 50 sider er noter, mens knap 50 sider er dokumenter. Bogen er let forståelig, men noget saglig og tør, og til tider opremsende.

I forhold til 1. udgaven fra 2001 er der to nye kapitler på i alt 15 sider. Det ene en nærmere gennemgang af fhv. DKP-formand Ole Sohns rolle (1987-91). Dette har været en sag i pressen. Det andet en meget kort præcisering vedr. Sverige. Bogen er et enkeltstående standardværk om emnet.

Forskningsarbejde som dokumenterer hvordan Sovjetunionen økonomisk holdt liv i de nordiske kommunistpartier.


Jyllands-posten

d. 7. juni 2012

af

af

Bent Jensen

d. 7. juni 2012