Bøger / skønlitteratur / roman

Guldet : den forunderlige historie om general Johann August Suter


Beskrivelse


Historien om den schweiziske emigrant Johann August Suter (1803-1880) der blev én af de mest betydningsfulde pionerer i USA. Han opnåede at blive rig som få, men mistede alt igen under guldgravertidens kaos.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2020

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 13. jan. 2020

Til dig som har mod på en anderledes, lille litterær perle er her den forunderlige historie om pioneren general Suter, som skæbnesvangert finder guld på sine jorde i Californien.

Vi befinder os i USA i 1800-tallet. Romanen fortæller historien om Johann August Suter (1803-1880), som blev født i fattige kår i Schweiz, men som så mange europæere emigrerer til det forjættede land, USA. Men Suter, som i USA bliver til John Augustus Sutter, er mere driftig end de fleste. Og han bliver som handelsmand og pioner en vigtig faktor i udviklingen af det vi kalder "det vilde vesten". Vi følger hans vej og udvikling som pioner i USA, og er med ham på besøg i mange tidstypiske sociale miljøer, fx hos borgmesteren i et lille schweizisk bondesamfund, og på hans tur gennem Frankrig, hvorfra han emigrerer til New York. Den driftige pioner bliver ufattelig rig på fx savmøller, plantager og på husdyrhold. Men en dag findes der ved et tilfælde guld på hans jord. Kan hans rigdom mon overleve guldgravertidens kaos? Bagerst i bogen er der et efterskrift om Blaise Cendrars (1887-1961) forfatterskab. Den schweizisk-franske forfatter Cendrars regnes for toneangivende i fransk litterær modernisme. På dansk findes fx også Moravagine.

Finurlig og udfordrende roman, hvor en god og underholdende røverhistorie smelter sømløst sammen med historien om den virkelige John Sutter.

Unik roman. Om guldfeberen i Californien findes fx også Guldfeber.


Politiken

d. 28. feb. 2020

af

af

Matthias Dressler-Bredsdorff

d. 28. feb. 2020


Weekendavisen

d. 24. jan. 2020

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 24. jan. 2020


Standart

Årg. 34 nr. 4 (2020)

af

af

Simon Lorentzen

Årg. 34 nr. 4 (2020)