Bøger / skønlitteratur / roman

Guldskoen


Beskrivelse


En rig gårdejer har taget to børn til sig, og det er hans vilje, at de skal ægte hinanden og overtage gården, men kærligheden går sine egne veje.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Anna Elise Møldrup

d. 19. dec. 2018

I 1931 skrev Morten Korch et skuespil med ovennævnte titel. Denne roman har samme handling: en stor gårdejer har taget to børn til sig og drengen skulle gerne have både gården og sin plejesøster, men uheldigvis har han forelsket sig i en fattig fiskerdatter, som han holder fast ved, så han bliver hældt ud af gårdejeren. Fiskerdatteren gifter sig med sin bejler nr. 2, hvis mor sammen med den forsmåede kæreste laver utallige rænkespil og den forsmåede bliver på gården som dens onde ånd, indtil anden generation optræder og får omvendt heksen samt i tilgift en ung ingeniør, der viser sig at være den bortdragnes søn. Guldskoen er et familiesmykke, som hjælper med til at få trådene redet ud. Som man vil forstå, er det en ægte Morten Korch-roman, så må man selv om resten!.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul Andersen

d. 18. dec. 2018

Daniel Tue, en velhavende bonde, har bestemt, at hans plejesøn Henrik og niece skal giftes, så de sammen kan overtage gården, men Henrik modsætter sig dette ønske, hvorfor han efter etskænderi med faderen forlader gården. Tredive år efter denne begivenhed vil Jørgen Tue (Daniels nevø), som nu er herre på gården, virkeliggøre Daniels drøm om at inddæmme noget engjord til storgavn for hele egnen. En ung ingeniør får opgaven. Da han forelsker sig i Jørgens datter, og det viser sig, at han er Henriks søn og kan berette om dennes skæbne, ender historien med den helt storeforsoning. En rigtig Morten Korch, hvor en ret enkel intrige skaber store problemer for de implicerede for til sidst ved skæbnens indgriben at løse op for alle problemerne, så de unge kan fåhinanden. Personerne bevæger sig som uvirkelige skygger i et idyllisk landskab, og bogen giver udtryk for en gammeldags patriarkalsk holdning, som jeg ikke tror vil interessere mange modernemennesker. Den udkom som skuespil i1931, omskrevet i romanform i 1971.