Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hakkedrenge


Beskrivelse


Pelle på fjorten år sidder i gården med sin ny ven, Peter, og fortæller om hvordan familien gik op i limningen, da hans far mistede sit arbejde som murer. Han begyndte også at drikke, og til sidst flyttede Pelles mor med Pelle og hans bror Kurt.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1999

af

af

Lars Aagaard

d. 4. mar. 1999

Arbejdsløshed, druk og skilsmisse er indholdet i denne genopstandne politisk korrekte ungdomsroman, som har sin fremtid bag sig. Fjortenårige Pelles murer-far vil hellere end alt andet mure. Det er det eneste han kan, så han går op i limningen da han bliver fyret. Efter en periode, hvor han sætter hus i stand, gør lidt rent og laver mad, begynder nedturen. Ikke engang et lånerkort til biblioteket gør rigtig nogen forskel. Det er Pelle, som nede i gården fortæller den ny ven, Peter, om det hele, efter at han, den yngre bror Kurt og moderen er flyttet fra rækkehuset og ind i en gammel, dårlig udlejningsejendom. Det sker i en tekst, som er direkte tale og formodes at gengive en fjortenårigs talesprog, kort rammet ind af Pelles direkte beretning. Talesproget er et postulat, for det er alligevel skriftsprog, bare forsiret med lidt eder og talemåder ("Jo, kan du ikke se det, mand?"). Men sætningerne er korte, satsen åben, de femten kapitler overkommelige, så det er intet under, at bogen har fænget som emnelæsning da den kom frem. Jeg synes bare ikke den holder, hverken i indhold eller stil. Personerne er for stereotype, problemstillingerne for firkantede, og sproget taler ned til læseren, som jeg tror, vil finde det fortidigt. Omslaget er helt o.k., bagsideteksten åbner fint.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1999

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 4. mar. 1999

Der er gået mere end tyve år siden vi første gang blev præsenteret for Leif Esper Andersens barske fortælling om den 14-årige Pelles oplevelser i forbindelse med faderens arbejdsløshed og dermed familiens voldsomme deroute. En af klassikerne fra halvfjerdsernes socialrealistiske danske børne-og ungdomslitteratur. Hakkedrenge blev et væsentligt indlæg i skolernes håndtering af den stigende arbejdsløshed, bogen blev mange steder brugt som fælleslæsning i de store klasser, hvor den klart appellerede til et bredt publikum med sit ligefremme sprog og sit lige-på-og-hårdt-forløb. Identifikationen var ikke fremmed for mange læsere. Her tyve år efter genudgives bogen så, og spørgsmålet melder sig automatisk, om bogen på ny kan vække interesse hos et nyt publikum i en ny tid og med en anderledes baggrund. Det mener jeg godt den kan, men nok ikke med samme appel som dengang, dertil er bl.a. sproget alt for præget af tiden. Historien er lagt i munden på Pelle med alt hvad det indebærer af tidens vendinger og slang. Men historien har trods alt noget almengyldigt over sig, nemlig det at være barn i klemme i de voksnes fordringer og skuffelser til livet. Så hvis 76-udgaven er ved at falde fra hinanden, er der nu en god lejlighed til at skifte den ud.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

John Madsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Titlen hentyder til den dag, Pelle ikke fik sin livret varm, fordi faderen kom ikke fløjtende hjem - fyret fra sit arbejde som murer. Med denne dag som udgangspunkt fortæller Pelle om faderenshverdag som arbejdsløs og om familiens bakken ham op, indtil den dag den og han ikke kan mere. Faderen går mere og mere på værtshus, og moderen, Pelle og broderen Kurt flytter til en andenlejlighed. Pelle fortæller historien med stor sympati for såvel den arbejdsløse far som for sin mor, og forfatteren har fundet en god frisk-fyr-jargon, som unge læsere givet vil synes om ogsandsynligvis kopiere. Emnet er stadig aktuelt med knap 100.000 arbejdsløse, hvorfor bogen har sin berettigelse på skolebiblioteker. Kan læses fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Helge Scheuer Nielsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Den 14-årige Pelle fortæller i monolog-form historien om et hjems opløsning som følge af arbejdsløshed. Gradvist går faderen i opløsning til trods for forsøg undervejs på at tage sig sammen.Moderen er den stærke, der prøver at holde sammen på familien, men selv om hele familien gør hvad den kan, er faderen til sidst psykisk slået ud i en sådan grad, at en skilsmisse er nødvendig.Bogen er skrevet i et overbevisende jargon-agtigt talesprog. Den individualistiske synsvinkel kan forekomme at være lidt af en svaghed ved bogen, men L. E. A.'s talent gør det til én af de bedsteskildringer af arbejdsløsheden vi har set for børn, unge og voksne. Jeg tror den individualistiske synsvinkel og den medrivende fortælleform vil gøre denne bog meget læst. Læsealder 11-12 år ogopefter. Meget velegnet til oplæsning, bogklubarbejde, emnesæt o.s.v. En velkommen ny side af Esper Andersens forfatterskab.


Jyllands-posten

d. 17. apr. 1999

af

af

Marianne Gade

d. 17. apr. 1999


Aktuelt

d. 19. jan. 1977

af

af

Steffen Larsen

d. 19. jan. 1977


Vejle amts folkeblad

d. 17. feb. 1979

af

af

Grete Christensen

d. 17. feb. 1979


Minavisen

d. 14. jan. 1977

af

af

Kirsten Pedersen

d. 14. jan. 1977


Minavisen

d. 14. jan. 1977

af

af

Niels Berthelsen

d. 14. jan. 1977


Information

d. 17. jan. 1977

af

af

Niels Mors Nielsen

d. 17. jan. 1977


Kristeligt dagblad

d. 25. jan. 1977

af

af

Henrik Moe

d. 25. jan. 1977