Bøger / faglitteratur

Halvmåne og hagekors : Det Tredje Rige, araberne og Palæstina


Beskrivelse


Hensigten er her at undersøge de historiske forudsætninger for samtidens kultursammenstød mellem vestlige værdier og ekstreme dele af Islam fra konfliktens opståen i Palæstina. Specielt analyseres Det Tredje Riges forhold til den arabisk-muslimske verden, hvis fælles fjende var de jødiske bosættelser og det jødiske mindretal i området. Forfatterne pointerer i forordet, at de i denne bog analytisk forpligter sig over for Oplysningstidens fundamentale principper: At overvinde opdelingen i etniciteter, nationer eller trosretninger.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 2008

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 22. apr. 2008

Til historisk interesserede i holocaust og 2. verdenskrig.

Under og op til 2. verdenskrig var Hitler via den mellemøstlige presse og propaganda i den arabiske befolkning forgudet i en sådan grad, at nogle endog opfattede ham som sidestillet med Profeten. Terror mod jøderne i Palæstina var også da omfattende, og den islamiske elite havde allerede her kun én løsning - massemord. Denne rystende veldokumenterede bog af to anerkendte tyske historikere blotlægger historien skridt for skridt og følger udviklingen bag tyske kontakter til Palæstina (hvor nazistiske faldskærmsagenter opererede i tæt samarbejde med arabiske frivillige og agenter så sent som i okt. 1944!) samt forberedelse til et selvstændigt Palæstina-holocaust 1942-43, mens det tyske Afrikakorps nærmede sig Nildeltaet. Stormuftien af Jerusalem Amin el-Husseini (samtidens mest betydende arabiske leder) mødte under eksil i Berlin Hitler, Himmler og Eichmann og satte sit vægtige fingeraftryk mht. at få nazisterne til at stoppe fordrivelsen af jøderne fra Europa og i stedet indføre en konsekvent udryddelsespolitik, så flugt til Palæstina var udelukket. Bogen giver ny indsigt i jødeudryddelse og er et velskrevet og fascinerende indblik bag hidtil ukendte kulisser i 2. verdenskrig.

Intet tilsvarende værk om emnet.

Et velunderbygget historisk værk efter tyske, engelske og arabiske kilder, som giver et fascinerende indblik bag 2. verdenskrigs ukendte kulisser ved at blotlægge samarbejde mellem Hitler og den arabiske elite.


Information

d. 17. maj 2008

af

af

Jakob Egholm Feldt

d. 17. maj 2008


Berlingske tidende

d. 17. maj 2008

af

af

Bent Blüdnikow

d. 17. maj 2008


Jyllands-posten

d. 6. maj 2008

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 6. maj 2008


1066

Årg. 39, nr. 2 (2009)

af

af

Mogens Pelt

Årg. 39, nr. 2 (2009)


Udsyn

Årg. 23, nr. 4 (2008)

af

af

Poul Kragh Jensen

Årg. 23, nr. 4 (2008)


Sfinx

Årg. 31, nr. 4 (2008)

af

af

Uffe Østergård

Årg. 31, nr. 4 (2008)