Bøger / faglitteratur

Hanstholm-fæstningen : Nordeuropas største fæstningsanlæg fra 2. verdenskrig


Beskrivelse


Historien om Hanstholm-fæstningen, Nordeuropas største fæstningsværk fra 2. verdenskrig. Om opførelse af fæstningen, dens funktion og de forskellige installationer og bygninger. Med kort og samtidsberetninger.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 17. juni 2014

En bog med bud til de 60.000 årlige besøgende i Museumscenter Hanstholm samt militær- og besættelseshistorisk interesserede.

Den tyske atlantvolds stærkeste fæstning under 2. verdenskrig lå ved Hanstholm bemandet med 6000 soldater. Dens opgaver var beskyttelse af forbindelsen til Norge og porten til Kattegat. Fæstningen omfattede - foruden kilometervis af pigtråd og skyttegrave - 237 større betonbunkers med kanonstillinger, opholdsrum og magasiner. Kærnen var fire 38 cm. kanoner af stor slagkraft mod skibsmål suppleret af en del mindre artilleri - især luftværnskanoner til beskyttelse af denne hovedarmering. Fæstningen dækkede et areal på 9 km2 og bevirkede, at hele den daværende lokalbefolkning blev deporteret fra deres hjem. Bogen beretter illustrativt og overskueligt om opførelse af fæstningen fra 1940, dens funktion og de forskellige installationer og bygninger, fremstillingen er krydret med kort, fotos og samtidsberetninger. Fæstningen konkluderes i bogen som en hvid elefant, der ved et allieret angreb hurtigt ville være sat ud af spillet, idet de store kanoners afsluttende beskyttelse i form af et 5 m tykt betonskjold aldrig blev fuldført.

I forhold til 1. udg. fra 1985, har denne større sats, ny forside, en del fejlrettelser samt udeladelse af den tyske paralleltekst. Det har givet plads til et forbedret billedmateriale i større format. Intet tilsvarende om fæstningen.

Opdateret forbedret 2. udg. som overalt bør erstatte tidligere udgave.


Vestkysten

d. 3. okt. 1985

af

d. 3. okt. 1985


Historie

ny rk, bd 16, hft 3 (1986)

af

af

Henning Poulsen

ny rk, bd 16, hft 3 (1986)


Jyllands-posten

d. 30. maj 1985

af

af

Arthur Jensen

d. 30. maj 1985