Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Heksen i månen og andre samiske eventyr


Beskrivelse


Samerne har stor respekt for månen, solen og stjernerne. Rensdyr kaldes ikke for ingenting "solens gaver". Samerne er et fredeligt folk, men skyr intet middel, hvis onde staloer skal hævnes.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Helle Andersen

2008

Ny bog i serien Zoom ind. Eventyr. De 5 samiske eventyr henvender sig til de lidt øvede læsere både drenge og piger i 2.-4. klasse (9-11 år). Som frilæsning eller i forbindelse med emne om Lapland. Lix 18. Forsiden viser samernes klædedragt, og den uhyggelige heksetegning på himlen pirrer læserens nysgerrighed. Bogen er også velegnet som oplæsning for børn i 1.-2. kl.

Forfatteren og tidligere folkemindeforsker Michèle Simonsen fører læseren langt nordpå, hvor samerne lever, og hvor naturen, solen og månen er i spil. Hvert af de handlingsmættede eventyr rummer eksistentielle problemer eller er gennemsyret af stærke følelser, umådelig handlekraft, mod og hævntørst. Den onde heks, der snyder sig til en søn, bliver straffet af månen. At få solens datter og miste hende igen, påvirker én resten af livet. Staloer er stærke, onde og kan heksekunster, men samerne er heldigvis klogere, så der skal hævnes, både når staloerne tvinger en samisk pige til giftermål, og når de fanger og dræber bopladsens børn. I sidste historie forvandles en far til bjørn. Den knappe fortællestil og de barske handlinger minder om folkeeventyr. Pia Falck Papes sort/hvide tegninger passer fint til bogens stemninger.

Forfatteren har i samme serie skrevet en ligeså spændende bog Havets mor. Det er en samling af grønlandske eventyr eller sagn.

Bogens eventyr er særdeles velskrevne og gør stort indtryk, hvad enten de selvlæses eller bliver læst op. Anbefales varmt både skole- og børnebiblioteket.