Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Heksen i skabet


Beskrivelse


Soffy er datter af heksen i eventyret om Hans og Grethe. Når de besøger hendes mors hus bliver Soffy skjult i et skab. En dag undslipper hun til den virkelige verden, man da eventyret læses op, må hun tilbage til skabet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2001

af

af

Ulla Møller

d. 29. jan. 2001

Denne bog i serien grøn Dingo hører til i seriens letteste del, den verssatte tekst er let at læse allerede fra 7-8-årsalderen, og forfatteren har en række vellykkede letlæsningsbøger bag sig. Men historien virker fortænkt og er på en gang trist og uhyggelig. Den er svær at forstå og har mange tolkningsmuligheder. Én udlægning af teksten kunne være, at bogen handler om at komme fra et andet sted med andre erfaringer og dermed skille sig ud fra mængden. Soffy er datter af heksen fra Hans og Grethe. Når de besøger hendes mors hus, bliver Soffy skjult i et skab. En dag slipper hun væk og kommer ind til byen, hvor hun møder Marie. Trods forskellighederne bliver de venner, men Soffy kan ikke lade være at demonstrere sine heksekunster, så det er tydeligt, at hun ikke er en helt almindelig pige. Slutningen er åben og lover ingen forandring i Soffys liv. Da lærerinden i Maries klasse vil læse eventyret om Hans og Grethe højt, må Soffy vende tilbage til skabet i huset i skoven. Illustrationerne er sjove og tilføjer trods en vis dysterhed i farveholdningen historien lidt humor.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2001

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 29. jan. 2001

En grøn Dingo med én prik henvender sig til begynderlæserne i 1.-2. skoleår, og det er bestemt noget af en provokation, der ligger og venter med den produktive Bent B. Nielsens nyeste udspil til målgruppen. Nielsens pointe er nemlig, at i eventyret om Hans og Grete har heksen en datter, Soffy. Hun bliver dog altid låst inde i et skab, når eventyret læses, og derfor er der ingen, der kender hende. En dag har heksen imidlertid glemt at lukke skabet og Soffy ser sit snit til at stikke af. Hun flygter gennem skoven og dukker op i vores verden, hvor hun møder den jævnaldrende Marie, og det kommer der en del løjer ud af, for Soffy kan naturligvis også det der med at trylle. Hun kommer med i skole, men da lærerinden vil læse eventyret om Hans og Grete, må hun skynde sig tilbage for at være på plads i skabet. Det er en særdeles fantasifuld fortælling, som på en ferm måde inddrager læserens erfaring med eventyr, og som sådan, en fortælling der fint kan matche et tema omkring eventyrlæsning. Kirsten Raagaards illustrationer bidrager med sin lidt skæve streg flot til et vellykket helhedsindtryk. Sats og layout er i seriens vanlige gode stil.