Hæftet udgives som del af serien Egnshistoriske beretninger og vil i særlig grad have lokalhistorisk interesse i Hellebæk, hvor man kan nikke genkendende til Heibergs vandringer i naturen og følge hendes ruter gennem skoven og langs kysten.
Johanne Luise Heiberg (1812-1890) tilbragte i sommeren 1847 nogle lykkelige uger i Nordsjælland sammen med sin mand, nærmere bestemt i nogle ydmyge lokaler i Hellebæk. Her kunne de forholdsvis ubemærket bevæge sig omkring, og især Johanne Luise gik lange ture i omegnen, hvor hun stødte på gamle Ane i hendes lille hus i skoven. En fattig, men klog kvinde, hvis liv og forestillingsverden fascinerede skuespilleren, der for en gangs skyld selv kunne smide masken og alt det polerede og være helt sig selv; samtalerne mellem de to kvinder danner grundlag for denne lille bog, som er udgivet af den egnshistoriske forening og smukt illustreret med guldaldermalerier med lokale motiver. Der er tillige en fin indledning om Heibergs liv og kunst.
Den store skuespillerinde er genstand for meget interesse og man kan læse grundigere om hende i fx biografierne skrevet af henholdsvis Bodil Wamberg og Vibeke Schrøder. Eller gå direkte til hendes egne erindringer Et liv genoplevet i erindringen, som Hellebæk fortællingen optræder i.
Der vil altid være læserinteresse om Johanne Luise Heiberg som den betydningsfulde 1800-tals kulturpersonlighed hun var; dette lille uddrag af hendes erindringsværk har dog nok primært lokal bevågenhed.