Bøger / faglitteratur

Henrietta Lacks' udødelige liv


Beskrivelse


Om Henrietta Lacks (1920-1951), hendes familie og hendes betydning for den moderne lægevidenskab. Lacks, en sort amerikansk kvinde, døde i 1951 af livmoderhalskræft. Inden hendes død blev der taget celler fra hendes livmoderhals, og disse, HeLa-cellerne, lever og bruges i forskning og medicinalindustri verden over.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 2. nov. 2012

Bogen er for det biografilæsende publikum i bred forstand. Man skal kunne sluge en del videnskabshistorie og cellebiologi, godt og populært formidlet. Men så har man også en spændende og farverig læseoplevelse.

Henrietta Lacks er en sort amerikansk kvinde som døde i 1951 af livmoderhalskræft. Inden sin død udtog lægen John Hopkins nogle celler fra hendes livmoderhals. Man havde mange gange forsøgt at dyrke kræftceller i laboratorier uden held. Cellerne døde. Men ikke Henriettas. De lod sig dyrke og formere, og de lever den dag i dag i stort antal og bruges i forskning og medicinalindustri verden over. HeLa-celler kaldes de, men meget få ved, hvem de stammer fra. For hvem var hun, Henrietta Lacks? Det satte videnskabsjournalist Rebekka Skloot sig for at undersøge for mere end 10 år siden. Det sendte hende ud på et sandt eventyr, og resultatet foreligger nu i dansk oversættelse. En velresearchet og spændende biografi, der bringer os vidt omkring, og hvor vi møder mange mennesker fra forskellige amerikanske miljøer. Stærkest står Henriettas familie og navnlig datteren Deborah.

Henrietta Lacks er ikke før biograferet.

Henrietta Lacks døde i en ung alder af livmoderhalskræft. Uden hendes eller familiens samtykke lever hendes celler videre og bruges i mangfoldige sammenhænge. Her har mennesket Henrietta fået sit eget smukke "memorial".


litteratursiden.dk

d. 10. jan. 2013

af

af

Andrup's Bookshelf

d. 10. jan. 2013

Kombinationen af faglitterært viden omkring forskningen af celler og det menneskelige bagland, som er hele grundlaget, skaber en fængslende kontrast og holder hele tiden læseren til ilden. Henrietta ...


Jyllands-posten

d. 1. dec. 2012

af

af

Lone Nørgaard

d. 1. dec. 2012


Weekendavisen

d. 23. nov. 2012

af

af

Helle Broberg Nielsen

d. 23. nov. 2012