Bøger / faglitteratur / biografier

Herman Salling


Beskrivelse


Om købmanden Herman Salling (f. 1919) opbygningen af virksomhederne: føtex, Bilka, Netto og stormagasinerne i Århus og Aalborg.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juni 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 4. juni 2009

Som med 1. udgave fra 1998 er der stadig en absolut bred målgruppe blandt biografilæsere, der ofte gerne læser om store erhvervspersonligheder. Samtidig detailhandels-historik, og anvendelig til en skoleopgave fra og med folkeskolens ældste klasser.

En forlags-bestseller, der har fundet og vil finde nye læsere på bibliotekerne, kommer her i en let revideret 2. udgave. Den eneste egentlige forskel jeg kan finde på udgaverne er layout og et opdateret forord af forfatteren. "En gudbenådet købmand". Sådanne flotte ord er der ikke mange, der får fra en anden af de danske erhvervs-mastodonter, Mærsk Mc-Kinney Møller. Men sådan en karakteristik giver MMM, da forfatteren interviewer ham om Salling som mangeårig samarbejdspartner i Dansk Supermarked. Et succesrigt samarbejde, der ellers kun nølende kommer i gang, da MMMś far A.P. Møller ikke i starten ser lyset i den samarbejdside Salling præsenterer i 1963. Den ide som blev til Dansk Supermarked! Også 2. udgave er et velskrevet portræt, der får alle nuancerne med i Herman Sallings liv som købmand. Udvikling går fra dengang efter krigen, hvor den unge Salling cykler rundt i Sverige og sælger bijouteri frem til opbygningen af kæder som Bilka, Føtex og Netto. Også hans personlige og ægteskabelige liv fortælles. Biografiens styrke er, at hovedpersonen selv medvirker.

Cortzen har bl.a. også skrevet om Godtfred K. Christiansen (LEGO).

Er 1. udgave som forventeligt flittigt slidt er her et oplagt supplement på hylden.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 1998

af

af

Karsten Just

d. 29. okt. 1998

Jan Cortzen har siden 1993 skrevet tre vægtige bøger om dansk industri og de prsoner der har præget det, bl.a. Myten Møller, 1993 og Lego manden, 1996. Nu giver han så et afrundet portræt af superkøbmanden Herman Salling, der med Føtex, Bilka, Netto og stormagasinet Salling har en afgørende indflydelse på hvad de danske forbrugere kan købe og til hvilken pris. Et portræt der kommer hele vejen rundt om denne mangefacetterede mand, den geniale forretningsmand, den benhårde arbejdsleder som regerer med oplyst enevælde, og familiemennesket, som elsker julen over alt. Gennem skildringen af Sallings karriere gives også en indgående skildring af dansk detailhandels udvikling siden 1945, kampen mellem FDB og Føtex, de små købmandskæders kamp for livet, de gigantiske varehuse placeret uden for byerne og de følgevirkninger det har haft for specialbutikkerne i bymidten, belyst gennem interviews med bl.a. Irma-Olsen og Bjarne Møgelhøj. En gennemresearchet bog, der letlæst og rummende giver portrættet af Salling fylde og sætter hele den forbløffende, målrettede karriere i relief.


Berlingske tidende

d. 30. okt. 1998

af

af

Niels Lunde

d. 30. okt. 1998