Bøger / skønlitteratur til børn / billedbog

Historien om lille Mis


Beskrivelse


Billedbog. Glade, farvestrålende og sprælske illustrationer kendetegner denne udgave af historien om Lille Mis, der skal ud i verden for at klare sig selv.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1997

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 4. mar. 1997

Jo, det er højskolemandens børneklassiker fra 1905 med Johannes Larsens smukke træsnit, som med god grund er kommet til ære og værdighed igen. Fint og nænsomt genfortalt og dejligt illustreret med dyrebilleder i en let stiliseret og flot koloreret stil. Alle i en stram "klassisk" indramning med vekslende musefriser suppleret med vignetter, som også er i farver. Kun lille mis kan virke en smule pyssenysset og billedbogstraditionel. Men bedst af alt er historien om den store killing, der skal lære at klare sig selv, og som har svært ved at finde en levevej. Alle andre lever tilsyneladende af mus og anbefaler den stærkt at kaste sig over noget andet. Mis er ihærdig og fanger to mus. Siden går den på jagt hver dag. "Den fandt ikke altid lige mange, men dog nok til at leve af; og da den blev stor, lærte den også sine egne små killinger at fange mus." En smuk morale, som måske ikke er helt i tidens trend, men nok skal komme det. Kolds syn på ungdommen og menneskelivet er stadig aktuelt, og udformningen af den lille billedbogshistorie er så fin, at bogen fortjener at blive klassiker endnu en gang. Til oplæsning og engageret snak i de yngste klasser.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1997

af

af

Bente Nielsen

d. 4. mar. 1997

Lille Mis er ræverød, rund og blød og meget udtryksfuld i denne sprælske, optimistiske og på illustrationssiden meget utraditionelle udgave af den over 100 år gamle historie. Selve historien om individet, der skal ud i verden for at klare sig selv, er der ikke lavet om på. Den fortælles her enkelt og gribende i et velfungerende, moderne sprog. Lille Mis bliver meget beklemt sendt ud for at fange mus, og hverken væselen, uglen eller ræven har megen opmuntring at give. Alligevel lykkes det for Lille Mis. Historien er oprindeligt illustreret af Johannes Larsen, som tre gange har lavet de samme billeder, men i forskellige teknikker. Også andre kunstnere har forsøgt sig, sidst i 1982, hvor Anne Marie Mejlholm anvendte ret dystre træsnit. Nu tegner og genfortæller Bodil Molich, som inden for de seneste to år har illustreret Egners Bamses fødselsdag og Kiplings Rikki-tikki-tavi. Hendes billeder har stor appel til småbørn på grund af deres varme, glade farver og bløde, runde former. Børnene vil også nyde de små sprælske mus, som mangfoldige løber rundt på billederne samt på små fine friser. Illustrationerne er en dejlig fornyelse, som vil give historien en fortjent renæssance for de 3-5 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ina S. Due (skole)

d. 18. dec. 2018

Et lille resumé omkring Historien om Lille Mis. Udgivet 1. gang 1865 i en ABC-lærebog af Julie Heins, som nedfældede historien efter at have hørt den fortalt af højskoleforst. C. K. påRyslinge højskole. I 1905 udkom den særskilt med akvareller af Johannes Larsen, som også leverede oliemalerier til historien i 1944, denne gang som vægprydelse i restaurant »Pax« ved Kerteminde. 3.gang udførte den da 77-årige kunstner billederne i træsnit. Alle 3 gange er der brugt samme motiver. Ved udgivelsen af historien i 1955 fra Det danske forlag blev træsnittene gengivet i ætsning. Nuudgiver Gyldendal historien med ny retskrivning og træsnit af A.M.M. Hvor J.L. arbejdede med en følsom, miljøbeskrivende, naturalistisk streg, der gjorde billederne smukke, bruger A.M.M. en grovskravering, og med enkle virkemidler viser hun, det er Lille Mis og dens omgangskreds, der er det væsentlige og gør billederne spændende og »mystiske«, hvilket i højere grad appellerer tilfantasien - et aktiv, når detgælder en børnebog. Den lille historie om Mis, der må lære at sørge for sig selv, er så enkel og ligetil og griber én om hjertet. Må stadigvæk være en lækkerbisken.Til oplæsning og samtale i bhk. og 1. kl. Tværformat: ca. 22 x 27 cm. 20 s.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Nana Gitz Madsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Billedbog i A4-tværformat. Den udkom første gang i 1905 med illustrationer af Johannes Larsen. Nu er billederne skiftet ud. Den lille enkle historie handler om en kattekilling, der skal læreat klare sig selv. Men der er mange om musene, så det er lidt svært i begyndelsen, men den klarer sig. Historien er nok tænkt overført på menneskenes liv, men musene er vist blevet endnu færresiden dengang, i hvert fald er der blevet endnu flere om dem! Det er en bagatel, som skal bæres af billederne. Der er godt sete detaljer og dekorative virkninger i træsnittene, men som helhedvirker de lidt mørke og triste. Denne nye udgave fremstår ikke som en børnebog, den må ha' mest interesse for voxne bibliofiler.


Det fri aktuelt

d. 19. mar. 1997

af

af

Steffen Larsen

d. 19. mar. 1997


Berlingske tidende

d. 4. maj 1997

af

af

Eva Glistrup

d. 4. maj 1997


Lands-avisen Aktuelt

d. 9. aug. 1982

af

af

Steffen Larsen

d. 9. aug. 1982


Jyllands-posten

d. 19. juli 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 19. juli 1982


Flensborg avis

d. 8. juni 1982

af

af

e-h

d. 8. juni 1982


Politiken

d. 14. maj 1982

af

af

Sus Rostrup

d. 14. maj 1982


Politiken

d. 24. nov. 1954

af

af

Walter Schwartz

d. 24. nov. 1954


Børsen

d. 21. jan. 1955

af

af

Chr. Kirchhoff-Larsen

d. 21. jan. 1955