Interessant beretning om forfatterens og hans families forhold i Gadaffis uroramte Libyen, som de må flygte fra. For interesserede i gode beretninger om at være i eksil.
Hisham Matar er libyer og bosat i London, men opvokset i Tripoli i 1970'erne. Hans debutroman Mændenes land var indstillet til Man Booker-prisen i 2006. I bogen her beretter Hisham om sin libyske families flugt til Egypten pga. farens modstandsvirksomhed, da Gadaffis regime kommer til magten. Han fortæller om sin og familiens liv, håb og drømme i det selvvalgte eksil, mens farens skæbne er usikker, og han tages til fange under et besøg i Libyen. Noget, der præger familien og Hisham voldsomt. Hisham, broren Ziad og onklen Mahmoud er tæt knyttet, men Hisham drager alene til London for at skabe sig et liv, mens han er stærkt optaget af familiens skæbne.
Bogen er formelt en selvbiografi, men fungerer også fortrinligt som roman i kraft af HMs velmodulerede, usentimentale, men reflekterede beretning. Den vidt forgrenede og dynamiske historie sætter et perspektiv langt udover HMs egen personlige historie. Eksillitteratur fra øverste hylde.
Khaled Hosseinis Drageløberen og nogle af den tunesiske forfatter Tahar Ben Jellouns bøger handler også om individets eksistens, rejse og konflikt mellem liv og værdier i øst og vest.